Talán nem írok újdonságot, hogy a rák cukron él. Nobel-díjat kapott az a tudós (Otto Heinrich Warburg), aki felfedezte, hogy a daganatok anyagcseréje függ a glükózfogyasztástól. Testünkben a cukor emésztés után glükózzá alakul.
Sokat tehetünk a rák megelőzésében és kezelésében, ha táplálkozásunkból elhagyjuk azokat az anyagokat, amik hirtelen emelik meg a vércukrot. Ilyen a cukor és a fehér liszt is! Úgynevezett magas glikémiás indexű ételek (cukorbetegek számára nem ismeretlen fogalom) kerülése sokat segít a rák leküzdésében, megelőzésében.
Ennél talán ismeretlenebb az a tény, hogy nem csak a hirtelen cukorszint emelkedés, de a hirtelen inzulin emelkedés is serkenti a daganatok növekedését. Ezért hiába a fruktóz cukorbetegeknek javasolt édesítőszer, a nehéz feldolgozása és a magas inzulinkibocsátása miatt az is mérgező számunkra. Édesíteni lehet azonban agávésziruppal, steviával, xylitollal.
A fehér liszt és az abból készült tészták, sütemények szintén úgy viselkednek a szervezetünkben, mint a cukor, így azok is kerülendők. Érdemes teljes kiörlésű vagy rozslisztet használni, magvas kenyereket enni.