Nagyon finom almákat kaptunk, de sokat, és hatalmasakat, ennyi nem mostanában fog elfogyni az idénygyümölcsök mellett.
Ezért egy nagyon egyszerű almás pite is készült belőle.
Hozzávalók:
1 db. tejmentes levelestészta
2-3 db alma
1 kávéskanál fahéj
kevés liszt
1 evőkanál növényi tej a pite lekenéséhez.
1 kávéskanál olaj
Elkészítés:
A leveles tésztát kettéválasztjuk, (én olyat vettem ami néhány lapból állt) és vékonyra sodorjuk lisztezett gyúródeszkán. Egy tortaformát kikenünk egy kevés olajjal és megszórjuk liszttel, majd kibéleljük a tésztával, oly módon, hogy magas pereme legyen a tésztának. Az almát megmossuk, hámozzuk, majd megszórjuk fahéjjal,összekeverjük, és a tésztára halmozzuk.
Befedjük a tészta másik felével, és lekenjük a növényi tejjel, majd villával kicsit megszurkáljuk a tésztát. 170 fokon kb 20-25 percig sütjük.
Megjegyzés: nekem kemény húsú, száraz almám volt, ha az alma leveses, érdemes a tésztát megszórni kevés zsemlemorzsával vagy fahéjjal. Az alma így is megpuhul, de aki pépesebben szereti reszelheti is, de akkor a tésztára, az alma alá mindenképp kell diót, vagy zsemlemorzsát szórni. Az almát elő is lehet párolni, de szerintem felesleges, és úgy a vitaminok is jobban károsodnak.