Nagyobb fiam a rizsre és a tápiókára is érzékeny, így a maradék gluténmentes lisztek felhasználásával készült a keksz:
- 80 gr hajdinaliszt,
- 20 gr kukoricaliszt,
- 70 gr burgonyakeményítő,
- 40 gr szőlőcukor vagy xilit,
- fél tk szódabikarbóna,
- fél tk útifű maghéj,
- 1 ek kókuszolaj,
- 1 dl híg kókusztej (én kakaós kókusztejből készítettem),
- fél tábla xilites Plamil étcsokoládé apróra törve
A tészta száraz hozzávalóit összekeverem, majd a nedveseket is hozzáadom, végül a csokidarabokat is belegyúrom. Fél centi vastagra nyújtom és tetszőleges mintával kiszaggatom. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezem és 15 perc alatt 180-200 fokon készre sütöm.
Sütés előtt:
Sütés után:
Tej-, tojás-, szója-, gluténmentes és fehér cukor mentes ételek,... segítség a teljes nulldiétához saját tapasztalatok által, továbbá segítség a daganatos betegek étrendjének összeállításában.
"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."
Kornis Mihály
Kornis Mihály
2014. október 5., vasárnap
2014. szeptember 7., vasárnap
Gluténmentes pufi palacsinta újra (tej-, tojás-, kukoricamentes)
Hozzávalók:
- 1/3 bögre keményítő (burgonya, tápióka...),
- 2/3 bögre hajdinaliszt,
- csipet só,
- 1 tk xilit / cukor
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna,
- 1 csapott tk útifű maghéj,
- annyi víz, hogy galuska állagú tésztát kapjak
Az egészet csomómentesre keverem majd kis olajjal kikent palacsintasütőbe adagolom evőkanállal és mind a két oldalát aranybarnára sütöm. Lekvárral, csokisziruppal fogyasztottuk.
- 1/3 bögre keményítő (burgonya, tápióka...),
- 2/3 bögre hajdinaliszt,
- csipet só,
- 1 tk xilit / cukor
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna,
- 1 csapott tk útifű maghéj,
- annyi víz, hogy galuska állagú tésztát kapjak
Az egészet csomómentesre keverem majd kis olajjal kikent palacsintasütőbe adagolom evőkanállal és mind a két oldalát aranybarnára sütöm. Lekvárral, csokisziruppal fogyasztottuk.
2014. augusztus 31., vasárnap
Gluténmentes lekváros kifli (tej- és tojásmentes)
Nagyon finom, enyhén fahéjas szilvalekvárt főzött édesapám, mire hazaértem.Egy kis babatálkányi maradt, ami nem fért az üvegekbe, az hozta meg a kedvemet a sütögetéshez. A Facebookon tagja vagyok egy gluténmentes élettel foglalkozó csoportnak, amelynek oszlopos tagja Veronika, az ő blogjából vettem az elkészítési módot, EZ az a recept.Ezúton is köszönöm :)
A kifli hozzávalói:
250g Nutri free mix per Dolci
50g hajdinaliszt
50 g cukor
1 cs. vanillincukor
1/2 cs. Dr.Oetker expressz élesztő
2 dl langyos rizstej
1 ek olaj
sűrű szilvalekvár (vagy egyéb lekvár) a töltelékhez
1 tk olaj, 2 tk rizskrém, 2 tk méz keveréke a kifli megkenéséhez
1 lábasban forrásban lévő víz
fahéjas porcukor szóráshoz
Összekevertem a száraz anyagokat, majd belegyúrtam a nedveset,jól átgyúrtam a tésztát. Kb fél cm vastag körré nyújtottam, 8 cikkre vágtam, a cikkek széles részére tettem egy kis lekvárt, majd a csúcsa felé feltekertem, kissé behajlítottam kifli formára. Sütőpapírra téve 20 percig langyos sütőben kelesztettem, majd forrásban lévő vízbe mártottam a kifliket, oldalanként 20-20 mp-re, megkentem a mézes keverékkel, aztán 170 fokon alsó-felső sütéssel szép színűre sütöttem.Még forrón meghintettem fahéjas porcukorral.
A kifli hozzávalói:
250g Nutri free mix per Dolci
50g hajdinaliszt
50 g cukor
1 cs. vanillincukor
1/2 cs. Dr.Oetker expressz élesztő
2 dl langyos rizstej
1 ek olaj
sűrű szilvalekvár (vagy egyéb lekvár) a töltelékhez
1 tk olaj, 2 tk rizskrém, 2 tk méz keveréke a kifli megkenéséhez
1 lábasban forrásban lévő víz
fahéjas porcukor szóráshoz
Összekevertem a száraz anyagokat, majd belegyúrtam a nedveset,jól átgyúrtam a tésztát. Kb fél cm vastag körré nyújtottam, 8 cikkre vágtam, a cikkek széles részére tettem egy kis lekvárt, majd a csúcsa felé feltekertem, kissé behajlítottam kifli formára. Sütőpapírra téve 20 percig langyos sütőben kelesztettem, majd forrásban lévő vízbe mártottam a kifliket, oldalanként 20-20 mp-re, megkentem a mézes keverékkel, aztán 170 fokon alsó-felső sütéssel szép színűre sütöttem.Még forrón meghintettem fahéjas porcukorral.
2014. augusztus 17., vasárnap
Kakaós csiga (glutén-, élesztő-, tej-, tojásmentes)
Avagy inkább nagyon csokis csiga, mert kicsit sok tölteléket tettem bele, a gyerekek nagy örömére. A tésztája a pizzás-virslis csigák alapján készült édes változatban.
Hozzávalók:
- 180gr hajdinaliszt (nálam most 160gr hajdina, 20 gr cirokliszt volt),
- 120 gr tápiókakeményítő,
- 1 tk útifűmaghéj,
- 1 csapott tk xantán gumi,
- 1 tk szódabikarbóna,
- késhegynyi aszkorbinsav,
- csipet só,
- 2 evőkanál xilit,
- 2dl víz,
- 2 ek olaj
Töltelék:
- ízlés szerinti kakaópor és xilit/eritritol... keveréke (nálam xilittel készült),
- 1 ek kókuszolaj
A tészta száraz hozzávalóit összekeverjük, majd hozzáadjuk a nedveseket is, összegyúrjuk, lisztezett felületen kinyújtjuk. Megkenjük a kókuszolajjal, rászórjuk a cukorral/xilittel összekevert kakaóport, majd feltekerjük és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezve 180 fokon 25 percig sütjük. Én 10 perc sütés után lekentem egy kis kókuszolajjal még a tekercseket.
Hozzávalók:
- 180gr hajdinaliszt (nálam most 160gr hajdina, 20 gr cirokliszt volt),
- 120 gr tápiókakeményítő,
- 1 tk útifűmaghéj,
- 1 csapott tk xantán gumi,
- 1 tk szódabikarbóna,
- késhegynyi aszkorbinsav,
- csipet só,
- 2 evőkanál xilit,
- 2dl víz,
- 2 ek olaj
Töltelék:
- ízlés szerinti kakaópor és xilit/eritritol... keveréke (nálam xilittel készült),
- 1 ek kókuszolaj
A tészta száraz hozzávalóit összekeverjük, majd hozzáadjuk a nedveseket is, összegyúrjuk, lisztezett felületen kinyújtjuk. Megkenjük a kókuszolajjal, rászórjuk a cukorral/xilittel összekevert kakaóport, majd feltekerjük és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezve 180 fokon 25 percig sütjük. Én 10 perc sütés után lekentem egy kis kókuszolajjal még a tekercseket.
Töltött cukkini (tej-, tojás-, gluténmentes)
Mostanában körülöttem mindenki ilyet csinált, megkívántam, megcsináltam én is.
2 cukkinit vettem, megpucoltam, félbevágtam hosszába, kikanalaztam a belsejét.
Besózva állni hagytam, amíg csirkéből pörköltösen elkészítettem a húst, csak kevesebb szafttal és egy kis kókusztejszínt is öntöttem bele. Leöblítettem a cukkiniket, egy sütőtálba helyeztem, beleöntöttem a húst és Violife reszelt sajttal megszórtam.
Bármivel tölthető, legközelebb vegán ételként párolt zöldségeket fogok bele tenni, fűszeres citromos kókuszkrémmel és reszelt növényi sajttal..., nagyon finom lehet.
Gluténmentes briós (tej- és tojásmentes)
Ez a recept megmozgatta a fantáziámat. El akartam készíteni valami péksütit ilyen módon. Briós lett belőle.
Hozzávalók:
200g Nutri free mix per Dolci
100 g LP Farmo
2ek cukor
2 cs. Vaníliás cukor
2 ek olaj
1/2 cs. Dr. Oetker expressz élesztő
kb. 200 ml langyos viz vagy rizstej
Összekeverem a száraz alapanyagokat, az olajat, majd beledolgozok annyi langyos vizet/ rizstejet, hogy nem túl lágy, rugalmas tészta legyen.Formázom, majd 15 perc kelesztés után forrásban lévő vízbe mártom, oldalanként 10-10mp-re, majd zsírpapírra téve cukorral megszórom, olajjal megkenem, aztán 180 fokon szép színűre sütöm.Nagyon finom, puha lett.
Hozzávalók:
200g Nutri free mix per Dolci
100 g LP Farmo
2ek cukor
2 cs. Vaníliás cukor
2 ek olaj
1/2 cs. Dr. Oetker expressz élesztő
kb. 200 ml langyos viz vagy rizstej
Összekeverem a száraz alapanyagokat, az olajat, majd beledolgozok annyi langyos vizet/ rizstejet, hogy nem túl lágy, rugalmas tészta legyen.Formázom, majd 15 perc kelesztés után forrásban lévő vízbe mártom, oldalanként 10-10mp-re, majd zsírpapírra téve cukorral megszórom, olajjal megkenem, aztán 180 fokon szép színűre sütöm.Nagyon finom, puha lett.
Gluténmentes szalonnás pogácsa (tej- és tojásmentes)
A feladat adott volt: sós nasit kellett a kislányomnak csinálni, de nem volt sok minden neki ehető alapanyag itthon, így improvizáltam.
200 g Nutri free mix per Pane
50 g reszelt nyers krumpli (kis lyukú reszelőn)
70 g nagyon apróra darabolt császár szalonna
1/2 s. Dr. Oetker expressz instant élesztő, hozzá egy kk cukor
kb. 150 ml langyos víz
Elkeverem a lisztet az élesztővel, majd a krumplival és a szalonnával. Annyi vizet adok hozzá, hogy jól gyúrható, közepesen kemény tésztát kapjak. A jól összedolgozott tésztát kinyújtom kb. 1 cm magasra, majd közepes formával vagy pohárral kiszaggatom. Szilikonos sütőpapírra teszem, 10 percet pihentetem, a tetejét bevagdosom, lekenem olvadt margarinnal, majd hideg sütőbe rakom és akkor veszem fel a hőt 175 fokra. Addig sütöm, míg szép színe nem lesz.
Nagyon finom, puha pogácsa, másnap picit vízbe mártva,170 fokon pár percig merítve újra teljesen frissnek hat.
200 g Nutri free mix per Pane
50 g reszelt nyers krumpli (kis lyukú reszelőn)
70 g nagyon apróra darabolt császár szalonna
1/2 s. Dr. Oetker expressz instant élesztő, hozzá egy kk cukor
kb. 150 ml langyos víz
Elkeverem a lisztet az élesztővel, majd a krumplival és a szalonnával. Annyi vizet adok hozzá, hogy jól gyúrható, közepesen kemény tésztát kapjak. A jól összedolgozott tésztát kinyújtom kb. 1 cm magasra, majd közepes formával vagy pohárral kiszaggatom. Szilikonos sütőpapírra teszem, 10 percet pihentetem, a tetejét bevagdosom, lekenem olvadt margarinnal, majd hideg sütőbe rakom és akkor veszem fel a hőt 175 fokra. Addig sütöm, míg szép színe nem lesz.
Nagyon finom, puha pogácsa, másnap picit vízbe mártva,170 fokon pár percig merítve újra teljesen frissnek hat.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)