Ez tulajdonképpen olyan, mint egy kicsit vastagabb és puha ostya. S nagy előnye, hogy sokféleképp elkészíthető, így lehet gluténmentesen is, tej és tojás alapból nem kell hozzá, és a zöldség is bármi lehet benne: burgonya, káposzta, sütőtök, tök..., én ma csicsókával csináltam.
Egy feltétele van: kontakt grillsütő, de talán serpenyőben is működhet, ha kilapítjuk és megfordítjuk időben.
Hozzávalók 4 db laphoz:
- 4 kisebb csicsóka, vagy 1 közepes krumpli, vagy 2-3 maroknyi reszelt káposzta...
- 100gr liszt (nálam 40gr kölesliszt, 60gr rizsliszt volt itt, de próbáltam már 100gr hajdinalisztből is és finom lett, tehát bármilyen lisztből jó),
- 1 evőkanál olivaolaj,
- víz, só (esetleg más fűszerek, fokhagyma, majoranna...)
A csicsókát (vagy azt a zöldséget, amivel készítjük) meghámozzuk és lereszeljük. A liszttel és az olajjal összekeverjük, s annyi vizet öntünk hozzá, hogy kicsit folyós massza legyen. Kicsit megsózzuk, majd a már előmelegített grillsütőre teszünk belőle kb. 1 púpos evőkanálnyit, s ahogy lecsukjuk a sütőt, az kilapítja, s szép vékony lapot süt belőle. Nekem 4-es fokozaton 10 perc alatt készültek el a lapótyák.
Vacsorára házi májkrémmel ettem, nagyon finom volt!