Miután középső kisfiamnál nyilvánvalóvá vált, hogy a fehérjékre allergiás, egyszerűbb lett az életünk. Már bátran használok fűszereket és zöldségeket a főzéshez.
Fontos, hogy minden fontos tápanyagot megkapjon, így eszerint igyekszem összeállítani a napi menüjét.
Ebédre sokszor van leves.
Ma karfiolleves volt, amiben hagyma, fehér- és sárgarépa, fokhagyma, petrezselyem, kurkuma és sok zöldfűszer volt. Az allergia óta tejföl és galuska, liszt nélkül készül, de ugyanolyan sok zöldséggel, ahogy a daganatellenes táplálkozás kapcsán már megírtam, hiszen rengeteg értékes tápanyagot lehet egy karfiollevesbe sűríteni. Most azonban puffasztott amaránttal esszük, így fehérjéhez is jut a csemetém a sok más értékes ásványianyag mellett, amit az amaránt tartalmaz.
Második fogásként pedig petrezselymes krumplit főztem repceolajon pirított petrezselyemmel, ezzel a megfelelő szénhidrát igényt is biztosítottam, mellé pedig hús helyett kockára vágott kígyóuborkát, felezett olivabogyót kevertem össze kicsi olivaolajjal. A repceolaj is valamennyire, de az olivalolaj igazán jó Omega 3 forrás, a nyers zöldség lúgosít, a kígyóuborkáról pedig ezt lehet tudni:
"Tápértéke nem jelentős, étrendi hatása azonban annál inkább. Hűsítőleg hat az emésztőszervekre, a légzőszervekre és a gyulladt, napégette bőrre is. Magas káliumtartalma serkenti a veseműködést és fokozottan méregtelenít. C-vitamin tartalma - bár nem kiemelkedő - az elfogyasztott nagy mennyiségnek köszönhetően mégis fontos szerepet tölt be a vitaminpótlásban." (Forrás: http://www.edenkert.hu/konyhakert/zoldsegek/kigyouborka-nok-legjobb-baratja/1919/)
Az olivabogyó szintén nagyon egészséges: "Az olajbogyó alacsony fehérjetartalma mellett magas tápértékű és ideális mennyiségben tartalmazza az összes alapvető aminosavat, emellett pedig rostanyag-tartalma miatt könnyen emészthető. Ásványi anyag tartalmát tekintve kiemelendő fontosságú a kalcium- és vastartalma, illetve még érdemes megemlíteni, hogy A, C és B1 vitamint is tartalmaz." (Forrás: http://www.extenda.hu/fobb-agazatok-termekek-elelmiszeripar-olajbogyo)
Jó étvágyat!
Tej-, tojás-, szója-, gluténmentes és fehér cukor mentes ételek,... segítség a teljes nulldiétához saját tapasztalatok által, továbbá segítség a daganatos betegek étrendjének összeállításában.
"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."
Kornis Mihály
Kornis Mihály
2012. október 12., péntek
Gluténmentes gabonák: az amaránt
Már írtam a kölesről, mint nagyon értékes tápanyagokat tartalmazó és sokoldalúan felhasználható gluténmentes gabonáról. A quinoát is "bemutattam". Ezek mellett még gluténmentes a hajdina és az amaránt. Mi az utóbbit használjuk szinte napi szinten.
Amarántot lehet kapni már sok helyen puffasztott formában, így lehet müzlit, reggeli gabonakását dúsítani vele, főzeléket sűríteni, de akár hús panírozásához is használható (ez utóbbit még nem próbáltam, mások mondták). Én levesbe szoktam tészta helyett szórni.
Pár szó az amarántról:
"Az amaránt a Föld egyik legősibb kultúrnövénye. ...;
Amarántot lehet kapni már sok helyen puffasztott formában, így lehet müzlit, reggeli gabonakását dúsítani vele, főzeléket sűríteni, de akár hús panírozásához is használható (ez utóbbit még nem próbáltam, mások mondták). Én levesbe szoktam tészta helyett szórni.
Pár szó az amarántról:
"Az amaránt a Föld egyik legősibb kultúrnövénye. ...;
Az amaránt mag beltartalmát vizsgálva és összehasonlítva a búzáéval vagy más gabonafélével több vonatkozásban lényeges eltérést mutat:
Fehérje (%)
|
Lizinhányad (%)
|
Szénhidrát (mg)
|
Kalcium (mg)
|
Vas (mg)
|
Magnézium (mg)
| |
Amaránt
|
16
|
8,5
|
63
|
162
|
10
|
280
|
Búza
|
10
|
3,5
|
71
|
41
|
3,3
|
20
|
Amaránt/búza
|
160%
|
243%
|
89%
|
395%
|
300%
|
1400%
|
Kukorica
|
9
|
2,5
|
74
|
20
|
1,8
|
7
|
Rozs
|
13
|
4
|
73
|
38
|
2,6
|
-
|
Hajdina
|
12
|
5,8
|
72
|
33
|
2,8
|
-
|
Rizs
|
7
|
2,7
|
77
|
32
|
1,6
|
13
|
Az amaránt aminosav összetétele harmonikusan kiegyenlített, ennek köszönhetően fehérje tartalma kiválóan hasznosul (75%). Állatkísérletek igazolják, hogy a nyers mag fehérjéinek biológiai értéke magasabb még a legközismertebb fehérjeforrásénál is, ami hőkezeléssel még tovább fokozható.
Amaránt
|
75
|
Tehéntej
|
72
|
Szója
|
68
|
Árpa
|
62
|
Búza
|
60
|
Földimogyoró
|
52
|
Kukorica
|
44
|
Az amaránt kitűnő vas, kalcium, magnézium és cink valamint egyéb mikroelem forrás.
Nemcsak a gabonák, de valamennyi fontos növényi táplálékunkat figyelembe véve az amaránt vastartalma kiemelkedő mind mennyiségét, mind biológiai hasznosulását tekintve. Ez nemcsak a vegetáriánusok számára lehet érdekes, akiknek szervezetük vashoz juttatása táplálkozásuk egyik Achilles-pontja, hanem a világ lakosságának 20%-át kitevő valamennyi vashiányosnak.
Kiemelendő kalcium tartalma is, amely nemcsak meghaladja a tejét, hanem biológiai hasznosulását tekintve a legjobb kalcium forrást jelentő élelmiszer.
Az amaránt magnézium tartalma nagyságrenddel nagyobb a gabonaféléknél, amely jótékony hatással van az elme frissességének megőrzésére és a szívizom működésére.
Ezeket a beltartalmi értékeket még értékesebbé teszi az amaránt gluténmentessége, amelynek köszönhetően lisztérzékenyek számára is elérhető.
Felhasználási módok végtelen tárháza"
2012. október 11., csütörtök
Ép testben ép lélek
Mindenki ismeri ezt a mondást. Szerintem fordítva is igaz. Kiegyensúlyozott lelki életünk, testi-lelki harmóniánk hozzásegít a fizikai betegségek gyógyulásához. Ezért kezdtem el horgolni.
Még tavasszal alkottam meg az első horgolt darabjaimat, de jött a nyári szünet, mindegyik csemetém itthon, nyáron ejtettem meg az egészségügyi nagyszervízem is, nem maradt időm horgolni. Szeptemberben aztán újult erővel és lendülettel vetettem bele magam a tanulásba.
Nagyon élvezem, szeretem csinálni, ez az első olyan kézműves tevékenységem, amiben sikerélményem van és örömömet lelem. Sokkal jobban vagyok testileg és lelkileg is.
Pár kép az eddigi alkotásaimról. Akik tudnak horgolni, látják, hogy nem nagy dolgok, de én mindegyikre büszke vagyok, hiszen az én kezeim közül kerültek ki :)
Még tavasszal alkottam meg az első horgolt darabjaimat, de jött a nyári szünet, mindegyik csemetém itthon, nyáron ejtettem meg az egészségügyi nagyszervízem is, nem maradt időm horgolni. Szeptemberben aztán újult erővel és lendülettel vetettem bele magam a tanulásba.
Nagyon élvezem, szeretem csinálni, ez az első olyan kézműves tevékenységem, amiben sikerélményem van és örömömet lelem. Sokkal jobban vagyok testileg és lelkileg is.
Pár kép az eddigi alkotásaimról. Akik tudnak horgolni, látják, hogy nem nagy dolgok, de én mindegyikre büszke vagyok, hiszen az én kezeim közül kerültek ki :)
2012. október 8., hétfő
Gluténmentes és tejmentes túró rudi (fruktóz malabszorpcióban is)
Hozzávalók:
- 100gr köles
- 3 dl rizstej
- negyed citrom leve és héja
- 1 tábla (10dkg) gm-tejmentes étcsoki, (ha Plamil cukormentes étcsokit veszünk, fruktózmalabszorpcióban is ehető)
- 3 evőkanál xilit
- 3 evőkanál tejmentes (Liga) margarin
- 1 csipet só
Kölest kb. 3 dl rizstejbe felteszem főni, 3 evőkanál xilittel és egy csipet sóval ízesítem. Amikor puhára főtt, beleöntöm negyed citrom levét és finomra reszelt héját (kicsi citromból fél is mehet bele), kicsit átdolgozom botmixerrel, ezután hűlni hagyom.
Felteszem forró víz fölé másik tálba az étcsokit, miután megolvadt, belekeverem a 3 evőkanál margarint.
Kibélelek 1 őzgerinc formát folpackkal, beleöntöm az olvasztott csoki felét. Hűtőbe teszem, s amíg dermed, a kölest botmixerrel kicsit eldolgozom. A dermedt csokira öntöm a kölest, és a maradék étcsokit, majd fél napra hűtőbe teszem. Ha megdermedt a csoki, akkor szelhető túró rudihoz hasonló ízű finomságot kapunk.
Ha van türelmünk, csinálhatjuk úgy is, hogy hosszú rudakat formázunk a kölesből és úgy öntjük le csokival, de nekem ehhez nem volt. Sőt, én csak fagyasztóba teszem 2órára, akkor hamarabb megdermed és nem kell rá fél napot várni :).
2012. szeptember 30., vasárnap
Gluténmentes reggeli toast
Nem csak gluténmentes, de tejmentes, tojásmentes, szójamentes és kukoricamentes is.
Hozzávalók kb 6 db-hoz:
-150gr kölesliszt,
- 3 evőkanál burgonyakeményítő,
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna,
- 2 dl rizstej,
- 0,5 dl langyos víz,
- 1 evőkanál olaj,
- 2 evőkanál tejmentes margarin (pl. Liga),
- 1 mokkáskanál só,
- 5 szelet mindenmentes felvágott (én EFEF szója-glutén-laktózmentes baromfipárizsiját szeltem bele)
A keményítőt a langyos vízzel összekeverem, majd hozzáöntöm a rizstejet, beleöntök minden hozzávalót és csomómentesre keverem. A párizsit kis kockákra vágom, és azt is belekeverem. Eközben bekapcsolom a melegszendvicssütőt, s amikor felforrósodott, kis olajjal kikenem a sütőfelületét, majd belemerem a tésztát. Addig sütöm, amíg szép aranybarna színt kap.
Hozzávalók kb 6 db-hoz:
-150gr kölesliszt,
- 3 evőkanál burgonyakeményítő,
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna,
- 2 dl rizstej,
- 0,5 dl langyos víz,
- 1 evőkanál olaj,
- 2 evőkanál tejmentes margarin (pl. Liga),
- 1 mokkáskanál só,
- 5 szelet mindenmentes felvágott (én EFEF szója-glutén-laktózmentes baromfipárizsiját szeltem bele)
A keményítőt a langyos vízzel összekeverem, majd hozzáöntöm a rizstejet, beleöntök minden hozzávalót és csomómentesre keverem. A párizsit kis kockákra vágom, és azt is belekeverem. Eközben bekapcsolom a melegszendvicssütőt, s amikor felforrósodott, kis olajjal kikenem a sütőfelületét, majd belemerem a tésztát. Addig sütöm, amíg szép aranybarna színt kap.
2012. szeptember 29., szombat
Pörkölt kicsit másképp, cukkinivel, kölessel - egytálétel
Minap csináltam Marcipánnak is ehető pörköltet és kölest főztem ki hozzá köretként.
A kölest háromszoros mennyiségű sós vízben puhára főztem. Fél kiló csirkemellet felkockáztam, 1 tv paprikát, 2 közepes fej hagymát és 3 gerezd fokhagymát és 1 közepes sárgarépát felaprítottam. Az egészet megpirítottam olajon, majd egy kis vizzel felöntöttem. Dm-ben kapható Alnatura zöldfűszeres sóval sóztam, 1 bio húsleves kockát tettem bele, puhára főztem. Nagyon hiányzott valami zöldség nekem belőle, így gondoltam egy számot, felkockáztam 2 közepes cukkinit, sóztam és állni hagytam fél órát. Addig felaprítottam 2 közepes fej hagymát és 3 gerezd fokhagymát. Leöntöttem a sós levet a cukkiniről, kicsit átöblítettem az egészet, majd a hagymával, fokhagymával együtt kis repceolajjal kikent serpenyőben átpirítottam. Egy kis zöldfűszeres só erre is került. Miután a cukkini megpuhult, rátettem a pörköltre, nagyon finom lett!
A kölest háromszoros mennyiségű sós vízben puhára főztem. Fél kiló csirkemellet felkockáztam, 1 tv paprikát, 2 közepes fej hagymát és 3 gerezd fokhagymát és 1 közepes sárgarépát felaprítottam. Az egészet megpirítottam olajon, majd egy kis vizzel felöntöttem. Dm-ben kapható Alnatura zöldfűszeres sóval sóztam, 1 bio húsleves kockát tettem bele, puhára főztem. Nagyon hiányzott valami zöldség nekem belőle, így gondoltam egy számot, felkockáztam 2 közepes cukkinit, sóztam és állni hagytam fél órát. Addig felaprítottam 2 közepes fej hagymát és 3 gerezd fokhagymát. Leöntöttem a sós levet a cukkiniről, kicsit átöblítettem az egészet, majd a hagymával, fokhagymával együtt kis repceolajjal kikent serpenyőben átpirítottam. Egy kis zöldfűszeres só erre is került. Miután a cukkini megpuhult, rátettem a pörköltre, nagyon finom lett!
Palacsinta magamnak, azaz tej-, tojás-, kukorica- és búzamentesen
Már próbálkoztam korábban is tojásmentes palacsintát készíteni, de olyat, ami tojáspótló port sem igényel, ugyanis azok kukoricakeményítőt tartalmaznak, s nekem a kukorica is gondot jelent. Ma végre sikerült, íme a recept:
Hozzávalók: (28cm-es palacsintasütőbe készítve kb. 5-6 db)
-100gr kölesliszt,
- 50gr zabpehelyliszt (szerintem gluténérzékenyek csinálhatják csak köleslisztből is),
- 3 púpos evőkanál burgonyakeményítő,
- 1tk xilit,
- 1 csipet só,
- 2 evőkanál olaj (én repceolajat használok)
- 3 dl szénsavas ásványvíz
A burgonyakeményítőt kicsi meleg vízzel csomómentesre keverem, belekeverem az 1 teáskanál xilitet és ráöntöm a liszteket. (A xilit fontos bele, hogy összetartsa a tésztát, próbáltam csak burgonyakeményítővel is korábban, akkor nagyon könnyen szakadt.)1 csipet sót szórok bele, majd az ásványvizet folyamatosan hozzáöntve csomómentesre keverem. A végén az olajat is beleöntöm, majd felforrósított olajjal kikent palacsintasütőbe megsütöm. Minél kisebb átmérőjű a palacsintasütő, annál könnyebb sütni, mert kicsit törik. Valamivel vastagabb tésztájú lesz a hagyományos palacsintánál, de szerintem épp oly finom!
Hozzávalók: (28cm-es palacsintasütőbe készítve kb. 5-6 db)
-100gr kölesliszt,
- 50gr zabpehelyliszt (szerintem gluténérzékenyek csinálhatják csak köleslisztből is),
- 3 púpos evőkanál burgonyakeményítő,
- 1tk xilit,
- 1 csipet só,
- 2 evőkanál olaj (én repceolajat használok)
- 3 dl szénsavas ásványvíz
A burgonyakeményítőt kicsi meleg vízzel csomómentesre keverem, belekeverem az 1 teáskanál xilitet és ráöntöm a liszteket. (A xilit fontos bele, hogy összetartsa a tésztát, próbáltam csak burgonyakeményítővel is korábban, akkor nagyon könnyen szakadt.)1 csipet sót szórok bele, majd az ásványvizet folyamatosan hozzáöntve csomómentesre keverem. A végén az olajat is beleöntöm, majd felforrósított olajjal kikent palacsintasütőbe megsütöm. Minél kisebb átmérőjű a palacsintasütő, annál könnyebb sütni, mert kicsit törik. Valamivel vastagabb tésztájú lesz a hagyományos palacsintánál, de szerintem épp oly finom!
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)