Amarántot lehet kapni már sok helyen puffasztott formában, így lehet müzlit, reggeli gabonakását dúsítani vele, főzeléket sűríteni, de akár hús panírozásához is használható (ez utóbbit még nem próbáltam, mások mondták). Én levesbe szoktam tészta helyett szórni.
Pár szó az amarántról:
"Az amaránt a Föld egyik legősibb kultúrnövénye. ...;
Az amaránt mag beltartalmát vizsgálva és összehasonlítva a búzáéval vagy más gabonafélével több vonatkozásban lényeges eltérést mutat:
Fehérje (%)
|
Lizinhányad (%)
|
Szénhidrát (mg)
|
Kalcium (mg)
|
Vas (mg)
|
Magnézium (mg)
| |
Amaránt
|
16
|
8,5
|
63
|
162
|
10
|
280
|
Búza
|
10
|
3,5
|
71
|
41
|
3,3
|
20
|
Amaránt/búza
|
160%
|
243%
|
89%
|
395%
|
300%
|
1400%
|
Kukorica
|
9
|
2,5
|
74
|
20
|
1,8
|
7
|
Rozs
|
13
|
4
|
73
|
38
|
2,6
|
-
|
Hajdina
|
12
|
5,8
|
72
|
33
|
2,8
|
-
|
Rizs
|
7
|
2,7
|
77
|
32
|
1,6
|
13
|
Az amaránt aminosav összetétele harmonikusan kiegyenlített, ennek köszönhetően fehérje tartalma kiválóan hasznosul (75%). Állatkísérletek igazolják, hogy a nyers mag fehérjéinek biológiai értéke magasabb még a legközismertebb fehérjeforrásénál is, ami hőkezeléssel még tovább fokozható.
Amaránt
|
75
|
Tehéntej
|
72
|
Szója
|
68
|
Árpa
|
62
|
Búza
|
60
|
Földimogyoró
|
52
|
Kukorica
|
44
|
Az amaránt kitűnő vas, kalcium, magnézium és cink valamint egyéb mikroelem forrás.
Nemcsak a gabonák, de valamennyi fontos növényi táplálékunkat figyelembe véve az amaránt vastartalma kiemelkedő mind mennyiségét, mind biológiai hasznosulását tekintve. Ez nemcsak a vegetáriánusok számára lehet érdekes, akiknek szervezetük vashoz juttatása táplálkozásuk egyik Achilles-pontja, hanem a világ lakosságának 20%-át kitevő valamennyi vashiányosnak.
Kiemelendő kalcium tartalma is, amely nemcsak meghaladja a tejét, hanem biológiai hasznosulását tekintve a legjobb kalcium forrást jelentő élelmiszer.
Az amaránt magnézium tartalma nagyságrenddel nagyobb a gabonaféléknél, amely jótékony hatással van az elme frissességének megőrzésére és a szívizom működésére.
Ezeket a beltartalmi értékeket még értékesebbé teszi az amaránt gluténmentessége, amelynek köszönhetően lisztérzékenyek számára is elérhető.
Felhasználási módok végtelen tárháza"