Az alap recept egy barátnőmtől származik. Én saját elképzelésem szerint módosítottam még kicsit rajta, így készült el a mai ebédem.
Hozzávalók (4-6 adaghoz):
- 3 közepes cukkini,
- 4 gerezd fokhagyma,
- 2 ek tejmentes margarin,
- 1 púpos evőkanál gm liszt (nálam hajdinaliszt),
- fél liter dobozos sűrített paradicsom,
- 3 dl víz,
- 2-3 ek cukor/édesítő (én eritritet használtam),
- só, bors ízlés szerint,
- 250 gr köles/quinoa/rizs
A cukkinit meghámoztam és uborkaszeletelőn nagyon vékony karikákra vágtam. Besóztam és állni hagytam. Amíg állt, feltettem főni a quinoát. Úgy 10 perc múltán leöntöttem róla a levet és átöblítettem (én azért csinálom így, hogy biztos ne legyen keserű mellékíze), majd 2 evőkanál margarinon feltettem párolni. Hozzáadtam az összenyomott fokhagymákat, sóztam, borsoztam ízlés szerint. Pár percig hagytam ebben a margarinos fűszeres lében fonnyadni, aztán meghintettem a hajdinaliszttel, majd felöntöttem a paradicsomszósszal és vízzel, átforraltam és hozzáadtam az eritritet. Eközben a quinoa megpuhult, úgyhogy hozzáöntöttem a cukkinihez és pár percig tovább főztem együtt is az egészet.
Nagyon finom lett. :)