"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2013. február 22., péntek

Gluténmentes almás pite (tejmentes, tojásmentes, fehér cukor mentes)

A recept ugyanaz, mint az almás táskánál, csak másképp "tálaltam" a tésztát és a tölteléket.

Hozzávalók (kb 30x20cm -es tepsihez):
- 200gr gluténmentes liszt (nálam barna rizsliszt),
- 50 gr eritritol,
- 5 tk útifű maghéj 1 dl meleg vízben elkeverve (és mielőtt kocsonyássá válik, a liszthez keverve),
- 1 tk szódabikarbóna,
- 1 csipet só,
- 3 ek olaj,

Töltelékhez:
- 5 db közepes méretű alma,
- negyed citrom leve,
- 2 evőkanál xilit (aki édesebben szereti, annak 3),
- 5 evőkanál hajdinapehely
- 2-3 tk őrölt fahéj

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd ketté osztjuk. Az egyik felét lisztezett felületen kinyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Az almákat lereszeljük, hozzákeverjük a többi összetevőt, majd a tésztára egyenletesen elosztjuk. A maradék tésztát is kinyújtjuk, majd ha van, akkor négyzet alakú kiszúróval kiszaggatjuk, ha nincs, akkor késsel négyzetrácsosan felvágjuk, s a kis négyzeteket az almára helyezzük. A tetejét kis vízzel lespricceljük, majd 180 fokon kb 20-25 percig sütjük. Miután kíhűlt, a négyzetek mentén szelhetjük. Jó étvágyat!