Egyszerű és nagyszerű recept, az íze természetesen nem olyan, mint az igazi tortilla tekercsé, kicsit vastagabb is a tésztája, de nagyon finom volt. A gyerekek először ettek gyrost, imádták.
4 db tésztához a hozzávalók:
- 40 gr hajdinaliszt,
- 50 gr rizsliszt,
- 60 gr tápiókakeményítő,
- 1,5 dl víz,
- 2 csipet só
Csomómentesre elkevertem és olajjal kikent palacsintasütőben megsütöttem. Eleinte kemény tészta 10 perc múltán már tekerhető puhaságú.
Tölteléknek nagyon vékony csíkokra vágott csirkemellet olajon jó fűszeresen megsütöttem (hagyma, fokhagyma granulátum, só, bors, pirospaprika) (ha van mentes gyros fűszerkeverék, az a legjobb), beletettem a tekercsekbe, hagymát, jégsalátát, uborkát, paradicsomot, újhagymát és csemegeuborkát is tettem bele, öntetként pedig 2 dl Coccomast kevertem el 1 citrom levével és annyi sóval, fokhagyma granulátummal és kicsi borssal, ahogy az én ízlésemnek megfelelt.
Tej-, tojás-, szója-, gluténmentes és fehér cukor mentes ételek,... segítség a teljes nulldiétához saját tapasztalatok által, továbbá segítség a daganatos betegek étrendjének összeállításában.
"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."
Kornis Mihály
Kornis Mihály
2014. augusztus 6., szerda
2014. július 27., vasárnap
Gluténmentes kenyér
A zsemle receptje alapján készítettem kenyeret, valami fantasztikus lett. Annyi különbség van a 2 recept között, hogy ehhez több vizet tettem és nem kentem le a tetejét olajjal. A végeredmény egy belül puha kívül ropogós igazi kenyér állagú és ízű finomság lett.
Hozzávalók:
- 250 gr nutri free per pane,
- 150 gr glutenix alfa-mix,
- 6 gr só,
- 4 ek hajdinapehely,
- 1 ek útifű maghéj,
- 3 ek olaj,
- bő 3 dl langyos víz (sűrűbb galuska tészta állagig higítom),
- 1 zacskó (7gr) porélesztő+ 1 tk cukor+ fél deci langyos víz elkeverve
Az élesztőt a cukorral és vízzel elkeverve lefedem és amíg felfut, a többi hozzávalót összekeverem, először a szárazakat, majd a nedveseket is. Utána az élesztőt is eldolgozom benne, majd sütőpapírral bélelt kis őzgerinc formába rakom. 50 fokra előmelegített kikapcsolt sütőben 1 órát kelni hagyom, majd 45-50 perc alatt 175 fokon készre sütöm.
Hozzávalók:
- 250 gr nutri free per pane,
- 150 gr glutenix alfa-mix,
- 6 gr só,
- 4 ek hajdinapehely,
- 1 ek útifű maghéj,
- 3 ek olaj,
- bő 3 dl langyos víz (sűrűbb galuska tészta állagig higítom),
- 1 zacskó (7gr) porélesztő+ 1 tk cukor+ fél deci langyos víz elkeverve
Az élesztőt a cukorral és vízzel elkeverve lefedem és amíg felfut, a többi hozzávalót összekeverem, először a szárazakat, majd a nedveseket is. Utána az élesztőt is eldolgozom benne, majd sütőpapírral bélelt kis őzgerinc formába rakom. 50 fokra előmelegített kikapcsolt sütőben 1 órát kelni hagyom, majd 45-50 perc alatt 175 fokon készre sütöm.
2014. július 26., szombat
Gluténmentes kakaós minikuglóf (tej - és tojásmentes)
Van, hogy mást kívánnak a lányok reggelire, mint ami a hűtőben van, így volt ez ma is :) Szendvicsek helyett ez lett ma reggel:
180g Nutri free mix per Dolci
1 ek pattogatott amaránt
2 ek cirokliszt
75g cukor
2ek holland kakaópor
1/3 cs. Dr. Oeter expressz élesztő
160ml víz
2 ek olaj
Citromlekvár
A sütőt előmelegítem 175 fokra. Összekeverem a száraz alapanyagokat, majd a nedveseket. Egy ecsettel kikenem a szilikon minimuffin formát olajjal. A formákat max. 3/4-ig töltöm a tésztával , majd kb 20 perc alatt készre sütöm. Nagyra megkel :) Ha már nem tűzforró, kifordítom a formából. A mélyedésekbe lekvárt töltök, én most citromot választottam.
180g Nutri free mix per Dolci
1 ek pattogatott amaránt
2 ek cirokliszt
75g cukor
2ek holland kakaópor
1/3 cs. Dr. Oeter expressz élesztő
160ml víz
2 ek olaj
Citromlekvár
A sütőt előmelegítem 175 fokra. Összekeverem a száraz alapanyagokat, majd a nedveseket. Egy ecsettel kikenem a szilikon minimuffin formát olajjal. A formákat max. 3/4-ig töltöm a tésztával , majd kb 20 perc alatt készre sütöm. Nagyra megkel :) Ha már nem tűzforró, kifordítom a formából. A mélyedésekbe lekvárt töltök, én most citromot választottam.
2014. július 24., csütörtök
Gluténmentes zsemle újra
Tudom, már van sok zsemle recept a blogon, de ez az eddigi legjobban sikerült zsemlém. Nem meglepő, hogy nutri free liszt az alapja.
6db zsemléhez:
- 250 gr nutri free per pane,
- 100 gr glutenix alfa-mix,
- 4 gr só,
- 3 ek hajdinapehely,
- 1 ek útifű maghéj,
- 3 ek olaj,
- 2,5 dl langyos víz,
- 1 zacskó (7gr) porélesztő+ 1 tk cukor+ fél deci langyos víz elkeverve
Az élesztőt a cukorral és vízzel elkeverve lefedem és amíg felfut, a többi hozzávalót összekeverem, először a szárazakat, majd a nedveseket is. Utána az élesztőt is eldolgozom benne, olajos kézzel zsemléket formázok, majd 50 fokra előmelegített sütőben 1 órát kelni hagyom. A sütőt közben lekapcsolom. Ezután lekenem olajos vízzel a tetejét és 40 perc alatt 175 fokon készre sütöm.
6db zsemléhez:
- 250 gr nutri free per pane,
- 100 gr glutenix alfa-mix,
- 4 gr só,
- 3 ek hajdinapehely,
- 1 ek útifű maghéj,
- 3 ek olaj,
- 2,5 dl langyos víz,
- 1 zacskó (7gr) porélesztő+ 1 tk cukor+ fél deci langyos víz elkeverve
Az élesztőt a cukorral és vízzel elkeverve lefedem és amíg felfut, a többi hozzávalót összekeverem, először a szárazakat, majd a nedveseket is. Utána az élesztőt is eldolgozom benne, olajos kézzel zsemléket formázok, majd 50 fokra előmelegített sütőben 1 órát kelni hagyom. A sütőt közben lekapcsolom. Ezután lekenem olajos vízzel a tetejét és 40 perc alatt 175 fokon készre sütöm.
2014. július 19., szombat
Gluténmentes kókuszos muffin (tej- és tojásmentes)
Éjszakás hét végén hazaérve mi mást csinálhatnék, mint süthetnék... Mútkor hajtott a kíváncsiság, mitől más egy 52%-os zsírtartalmú, aprószemű kókuszreszelék, mint egy sima, bárhol kapható társa. Hát megkaptam a választ, már akkor, mikor kinyitottam a zacskót. Csodalatos , intenzív illat csapta meg az orromat. A süteménybe keverve pedig igazán erős íze volt, így hozzám hasonló kókuszrajongóknak ajánlom, megéri az árát (Cocomas kókuszreszelék).
Az ezzel készült muffin hozzávalói:
150 g Nutri free mix per Dolci
50 g cirokliszt
50 g Cocomas kókuszreszelék
80g cukor
1 cs. vanilincukor
1/2 cs. sütőpor
2dl vaníliás rizstej, benne fél citrom levével
1 bio citrom reszelt héja
2 ek. olaj
Kakaós töltelék:
Olvasztott sütőmargarin
Instant kakaópor
2 ek karobos mogyorókrém
Előmelegítem a sütőt 180 fokra. Összekeverem a száraz anyagokat, belereszelem a citrom héját, majd belekeverem a citromos rizstejet és az olajat. Vízzel kiöblített szilikon muffinformába öntöm, én mini kuglófosban készítettem, hogy megtölthessem. 180 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel kb. 20 perc alatt készre sütöm.
A tölteléket csak szemre csináltam. Kb 2 ek margarint megolvasztottam, tettem hozzá 2 ek tejmentes, karobos mogyorókrémet és annyi instant kakaóport olvasztok bele, amivel sűrű krémet kapok. Belekanalazom a kuglófocskák közepébe, majd megszórom kókuszreszelékkel. Nagyon kókuszos reggeli :)
Az ezzel készült muffin hozzávalói:
150 g Nutri free mix per Dolci
50 g cirokliszt
50 g Cocomas kókuszreszelék
80g cukor
1 cs. vanilincukor
1/2 cs. sütőpor
2dl vaníliás rizstej, benne fél citrom levével
1 bio citrom reszelt héja
2 ek. olaj
Kakaós töltelék:
Olvasztott sütőmargarin
Instant kakaópor
2 ek karobos mogyorókrém
Előmelegítem a sütőt 180 fokra. Összekeverem a száraz anyagokat, belereszelem a citrom héját, majd belekeverem a citromos rizstejet és az olajat. Vízzel kiöblített szilikon muffinformába öntöm, én mini kuglófosban készítettem, hogy megtölthessem. 180 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel kb. 20 perc alatt készre sütöm.
A tölteléket csak szemre csináltam. Kb 2 ek margarint megolvasztottam, tettem hozzá 2 ek tejmentes, karobos mogyorókrémet és annyi instant kakaóport olvasztok bele, amivel sűrű krémet kapok. Belekanalazom a kuglófocskák közepébe, majd megszórom kókuszreszelékkel. Nagyon kókuszos reggeli :)
2014. július 13., vasárnap
Gluténmentes mézes-citromos keksz (tej- és tojásmentes)
Ma egy angol citromlekvár vándorolt a kosaramba, mert a látványától azonnal beindult a fantáziám. Kekszet akartam vele tölteni. Megtettem és milyen jól tettem :)
Valahogy a gluténmentes diéta elején,mikor nem keverékekkel dolgoztam,jó volt a hagyományos 3-2-1-es linzer arányszám (liszt, zsiradék,cukor) ,max pár csepp vízzel kiegészítve. De most nem volt jó, így addig alakítgattam, míg az nem lett. Íme:
- 200 g Alfamix,
- 100 g Nutri free mix per Dolci,
- 50 g cukor,
- 1 z. vanilincukor,
- 2 ek méz,
- 120 g tejmentes sütőmargarin,
- 1 biocitrom héja és leve,
- 1/2 z. sütőpor
A lisztet elkeverem a cukorral és sütőporral és belereszelem a citrom héját. Kockára vágom a margarint és összemorzsolom a lisztes keverékkel. Ekkor beledolgozom a mézet és annyi citromlevet teszek bele, amennyivel összeáll a tészta, nem lesz morzsálódó. Kb egy órára hűtőbe teszem folpackkal letakarva.
Aztán lisztezett alapon vékonyra nyújtom, formákkal kiszaggatom. 180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapiros tesiben addig sütöm, míg, ha megfordítok egyet, már van egy kis színe az aljának. Óvatosan szedem ki, mert törékeny. Ha kihűlt, citromlekvárral összeragasztok kettőt.
Valahogy a gluténmentes diéta elején,mikor nem keverékekkel dolgoztam,jó volt a hagyományos 3-2-1-es linzer arányszám (liszt, zsiradék,cukor) ,max pár csepp vízzel kiegészítve. De most nem volt jó, így addig alakítgattam, míg az nem lett. Íme:
- 200 g Alfamix,
- 100 g Nutri free mix per Dolci,
- 50 g cukor,
- 1 z. vanilincukor,
- 2 ek méz,
- 120 g tejmentes sütőmargarin,
- 1 biocitrom héja és leve,
- 1/2 z. sütőpor
A lisztet elkeverem a cukorral és sütőporral és belereszelem a citrom héját. Kockára vágom a margarint és összemorzsolom a lisztes keverékkel. Ekkor beledolgozom a mézet és annyi citromlevet teszek bele, amennyivel összeáll a tészta, nem lesz morzsálódó. Kb egy órára hűtőbe teszem folpackkal letakarva.
Aztán lisztezett alapon vékonyra nyújtom, formákkal kiszaggatom. 180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapiros tesiben addig sütöm, míg, ha megfordítok egyet, már van egy kis színe az aljának. Óvatosan szedem ki, mert törékeny. Ha kihűlt, citromlekvárral összeragasztok kettőt.
2014. július 12., szombat
Gluténmentes foszlós kalács meggyel (tej- és tojásmentes)
Megismerkedtem a Nutri free család sütilisztjével is., tartós barátság lesz, az biztos, mert életem eddigi legjobban sikerült süteménye lett belőle :)
Az ötlet Emitől jött , valami hasonlóra vágytam. De mindenképpen ki akartam próbálni a sütilisztet, igy azt használtam és cukorral készült meg egy kis csavarral.
- 250 g Nutri fee mix per Dolci,
- 50 g Alfamix,
- 100 g cukor,
- 2 vanilincukor,
- 2 ek olaj,
- 1/2 csomag Dr. Oetker expressz élesztő,
- egyik felébe 1 ek 20-22%-os holland kakaó,
- kb 250 ml rizstej, abba egy csipet mézeskalács fűszerkeverék,
- két maroknyi magozott meggy
A száraz anyagokat összekeverem, majd elvegyítem a rizstejjel és az olajjal- annyi rizstejet teszek hozzá, hogy lágy galuskatészta állaga legyen. Kiveszem a felénél kicsit kevesebb részét a tésztának egy másik tálba és elkeverem a kakaóval.
A magozott meggyet bevonom liszttel ( rizsliszt vagy kukoricakeményitő), hogy ne áztassa el a tésztát.
A lágy tésztát nagy kanállal egy kikent, lisztezett szögletes kenyérformába teszem, valahogy úgy, hogy 2 világos közt egy kakaós réteg legyen. A kakaósra szórom a meggyet, egyenletesen. Langyos sütőben 15 percig kelesztem, majd 180 fokon sütni kezdem. Mikor kicsi színe kezd lenni, alufóliával letakarom s lejjebb veszem a sütőt 170 fokra és kb fél órát sütöm még- én is lyukakat szúrtam az alufóliára, hogy a gőz távozzon.
Puhább, mint eddig bármelyik kalácsom, beleértve az időszámítás előtti (diéta előtti) búzás-tejes kalácsaimat is. Nagyon gyorsan elfogyott, pedig nem volt kis adag :)
Az ötlet Emitől jött , valami hasonlóra vágytam. De mindenképpen ki akartam próbálni a sütilisztet, igy azt használtam és cukorral készült meg egy kis csavarral.
- 250 g Nutri fee mix per Dolci,
- 50 g Alfamix,
- 100 g cukor,
- 2 vanilincukor,
- 2 ek olaj,
- 1/2 csomag Dr. Oetker expressz élesztő,
- egyik felébe 1 ek 20-22%-os holland kakaó,
- kb 250 ml rizstej, abba egy csipet mézeskalács fűszerkeverék,
- két maroknyi magozott meggy
A száraz anyagokat összekeverem, majd elvegyítem a rizstejjel és az olajjal- annyi rizstejet teszek hozzá, hogy lágy galuskatészta állaga legyen. Kiveszem a felénél kicsit kevesebb részét a tésztának egy másik tálba és elkeverem a kakaóval.
A magozott meggyet bevonom liszttel ( rizsliszt vagy kukoricakeményitő), hogy ne áztassa el a tésztát.
A lágy tésztát nagy kanállal egy kikent, lisztezett szögletes kenyérformába teszem, valahogy úgy, hogy 2 világos közt egy kakaós réteg legyen. A kakaósra szórom a meggyet, egyenletesen. Langyos sütőben 15 percig kelesztem, majd 180 fokon sütni kezdem. Mikor kicsi színe kezd lenni, alufóliával letakarom s lejjebb veszem a sütőt 170 fokra és kb fél órát sütöm még- én is lyukakat szúrtam az alufóliára, hogy a gőz távozzon.
Puhább, mint eddig bármelyik kalácsom, beleértve az időszámítás előtti (diéta előtti) búzás-tejes kalácsaimat is. Nagyon gyorsan elfogyott, pedig nem volt kis adag :)
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)