"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2014. július 10., csütörtök

Csokis pettyes briós kiflik (glutén-, tej-, tojásmentes)


Angliában kapni a Genius cég jóvoltából csokis pettyes kifliket.
Kalácshoz hasonlít az ízük leginkább, finomak. Sajnos tojás és szója is van bennük, így a fiúk nem ehetik. Én igen, így megkóstoltam, s hogy a fiúknak is legyen része ebből az élvezetből, nekik megsütöttem tojás- és szójamentesen. Persze nem lett pont olyan, mint a bolti, de laktatóbb és ugyanolyan finom.
Kati briós receptjét használtam alapnak, íme:
Hozzávalók 8 kiflihez:
- 250 g Nutri free mix per pane,
-50 g cirokliszt,
- 3 ek hajdinapehely (burgonyapehely vagy rizspehely is jó),
- 1 csapott ek útifűmaghéj,
- 40 gr eritritol,
- 20 gr cukor,
- 2 ek olaj,
- 1 zacskó porélesztő 1 tk cukorral és fél deci meleg vízzel elkeverve,
- 1 tábla Plamil glutén-, tej-, tojás-, cukormentes étcsoki,
- 2 dl langyos kókusztej,

tetejére olvasztott tejmentes margarin és egy kis eritritol/cukor

Az élesztőt felfuttattam, addig összekevertem a száraz anyagokat, majd a folyadékokat és az élesztőt is hozzáadtam. Átgyúrtam alaposan, majd az apróra vágott étcsokit beleszórtam, még egyszer átgyúrtam. Kis kifliket formáztam belőle jó olajos kézzel, sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem és langyos helyen lefedve kelni hagytam. 1 óra múltán lekentem olvasztott margarinnal és megszórtam eritrittel, majd kb 170 fokon fél óra alatt (amíg arany színe nem lett) készre sütöttem.

Én most 4 kiflit és 4 zsemlét készítettem ebből az adagból, a zsemlékbe mazsolát is tettem, nagyon finomak lettek.

2014. július 9., szerda

Ananász krémleves (tejmentes, gluténmentes)

Az ananász szerelmesei szeretni fogják a nagyon gyorsan és könnyen elkészíthető receptet.

- 1 konzerv ananász (olyat vettem, ami ananászlé és ananász volt egyéb hozzáadott anyagoktól mentes),
- 2 doboz cocomas kókuszkrém,
- víz

Az ananászt a levében és még annyi vízzel, ami ellepi felteszem főni. Amikor megpuhult, botmixerrel eldolgozom és belekeverem a kókuszkrémet. Hidegen gyümölcsdarabokkal és/vagy rizstejszínhabbal tálalom.

Főzés nélküli eperjoghurt (tejmentes, gluténmentes)


Hozzávalók 2 adag joghurthoz (kb 4dl):
- 2 marék eper (kb 10 szem),
- 2 dl cocomas 1,5 dl vízzel elkeverve,
- 1 ek édesítő (eritritol/cukor/méz...), aki édesebben szereti, tehet többet,
- negyed citrom leve,
- 2 mokkáskanálnyi xantán gumi

A múltkori banánjoghurt sikere után kipróbáltam lehet-e főzés nélkül készíteni joghurtot. Ezúttal eperből csináltam. A xantán gumit elkevertem egy kis meleg vízzel, rögtön összeálló massza lett belőle. A megmosott felvágott eprekhez adtam ezt a masszát, a citromlevet, édesítőt, kókuszkrémet és maradék vizet és botmixerrel összedolgoztam. A normál joghurtnál krémesebb-habosabb-nyúlósabb állagú joghurtot kaptam, finom lett. 


2014. július 8., kedd

Gluténmentes burgonyás kenyér

Maradt ebédről egy kis rozmaringos burgonyapürénk (főtt krumpli+ margarin+csipet őrölt rozmaring), azt használtam a mai kenyérhez.

250g Nutri free mix per pane
100g krumplipüré
1 ek magkeverék
2-2,5 dl langyos víz
1kk cukor
2/3 zacskó Dr. Oetker expressz élesztő

50 fokra előmelegítem a sütőt. A lisztben elkeverem az élesztőt, a cukrot és a magkeveréket. Elkezdem összedolgozni a krumplipürével, apránként adagolva a vizet hozzá. A tésztának nem túl keménynek, de azért valmennyire formatartónak kell lennie. Lekapcsolom a sütőt.
Jó olajos kézzel hosszúkás formára igazítom, a tetejét megszórom magvakkal, kicsit bevágom, szilikonos sütőpapíros pizzasütőlapra teszem, az előmelegített sütőben kelesztem 15 percet. Mikor szépen megkelt, olvasztott margarinnal vékonyan megkenem, 220 fokon addig sütöm légkeveréssel, míg szép színe nem lesz.
(Amikor kelt a tészta, oldalról kitámasztottam, hogy ne terüljön szét.A sütőpapír alá tettem csíkba hajtogatott vastagabb fajta alufóliát.)

 Legközelebb tovább sütöm, hogy kérgesebb legyen, így egy lágy héjú, nagyon finom, puha belsejű kenyérkét kaptam. Ez a recept gyakori vendég lesz a konyhánkban :)

2014. július 6., vasárnap

Hajdinás zsemle (gluténmentes, tejmentes)

Hozzávalók 7-8 db-hoz:

- 250 gr Nutri free per pane,
- 140 gr hajdinaliszt,
- 10 gr tápiókakeményítő,
- 4 ek hajdinapehely,
- 1 ek útifű maghéj,
- 4 ek zsír vagy olaj,
- 1 csapott tk só,
- 1 csomag dr Oetker porélesztő,
- 1 tk cukor,
- 3 dl víz


Az élesztőt langyos vízzel és cukorral felfuttattam, a többi hozzávalót összegyúrtam majd az élesztőt is eldolgoztam benne. Olajos kézzel zsemléket formáztam, amiket sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem és lefedve meleg helyen kelni hagytam úgy 40-50 percig. Akkor lekentem olajjal a zsemlék tetejét és kb. 180 fokon 30-35 perc alatt készre sütöttem.
A fiúk már ebédre is ezt akarták enni, miután adtam nekik kóstolót és nagyon ízlett nekik. Végül kérték, hogy vacsorára magában ehessék, olyan finom, nem kérnek rá semmit. A 2,5 évesem még utánam is jött a konyhába, hogy ő nem kér vacsorát, de most kér zsemlét. :)


2014. június 30., hétfő

Gluténmentes tejmentes pizza


Hozzávalók egy 32cm-es pizzához:

- 150 gr alfa-mix liszt,
- 100 gr hajdinaliszt,
- 3 ek olaj,
- csapott mokkáskanál xantán gumi,
- 4 gr só,
- 2 tk bazsalikom,
- 2 tk útifű maghéj

Az egészet összekeverem és annyi vizet adok hozzá, hogy formázható tésztát kapjak. Lisztezett felületen kinyújtom és beleteszem a formába (én tortaformát használok).
Feltétnek bármit lehet rá tenni, ami a diétába belefér. Én negyed részét fokhagymával és sóval elkevert rizstejszínnel kentem le (a kicsim a paradicsomra is allergiás) a többi részét erdélyi padlizsánkrémmel. Húsallergia miatt feltétként konzerves tonhal és apróra vágott hagyma került rá, sajtnak pedig a tejallergia miatt Violife pizzasajt reszelve. 25 percet sütöttem 180 fokon (5-6os fokozat gázsütőn).




2014. június 28., szombat

Gluténmentes zsömle

Dorkám szereti a zsömlét , de a normál méretű túl nagy neki, így ma reggel összedobtam neki pár darab mini zsemlét :) 

Hozzávalók:
 150 g Nutri free per pane
80g Spar Free from liszt
2 ek tápióka keményítő
2 ek pattogatott amaránt
1 ek burgonyapehely
1 csapott tk útifűmaghéj
1/2 csomag dr. Oetker expressz élesztő
1 ek 40%-os zsírtartalmú tejmentes margarin (pl: S-Budget)
kb. 2 dl víz
csipet só

Bekapcsolom a sütőt 50 fokra. Összekeverem a száraz alapanyagokat, beleszórom az élesztőt is a lisztek közé. Majd a vizet és a margarint jól belegyúrom a tésztába. Csomómentesre dagasztom. A tészta nem túl lágy, de nem is kemény kell, hogy legyen. Olajos kézzel kis gombócokat formázok belőle. Én most kicsit akarok, így 7-8  kis labdát teszek a szilikonos zsírpapírral bélelt tepsibe, de persze lehet nagyobb, rendes zsemle méretűt is. Lekapcsolom a sütőt, beleteszem a tésztát, ami 15 percig pihen a meleg sütőben. A megkelt zsemléket olvadt margarinnal lekenem és 185 fokon, légkeveréssel addig sütöm, míg szép színt nem kap.