"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2013. november 14., csütörtök

Gyömbéres tejszínes pulykamell (gluténmentes, tejmentes)

Egyszerű és nagyszerű étel, kukoricás rizzsel nagyon szeretjük.
Hozzávalók 4 személyre:
- 40dkg pulykamell filé,
- 3 dl rizstejszín (én Isola rizskrémet használok, ez sűrűbb a The Bridge rizstejszínnél),
- 3 tk őrölt gyömbér,
- 1 tk őrölt szárított fokhagyma granulátum (vagy 2-3 gerezd fokhagyma összezúzva),
- só, bors ízlés szerint,
- víz

A húst kockákra vágom, kis olajon megpirítom, sózom, borsozom, hozzáadom a gyömbért, alaposan összekeverem, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Amikor a vizet elfőtte, hozzákeverem a rizstejszínt, majd még annyi vizet, hogy kellemesen folyékony állaga legyen, ha még szükséges, sózom kicsit, majd félig lefedve közepes lángon addig főzöm, míg a hús megpuhul. Közben ha szükséges, a vizet pótolom.

2013. november 11., hétfő

Házi "twister" tönkölyből

Az úgy volt, hogy elfogyott Dorkám kenyere és hiába voltam aznap kétszer is boltban, elfelejtettem élesztőt venni.... De hajnalban mennem kellet dolgozni, viszont a kicsinek kell az oviba valami reggeli, ami kb 10 perc alatt kész van hajnali fél négykor. Nagy kedvencem az  egyik gyorsétteremben kapható tekercs. Már régóta akartam csinálni hasonlót, itt volt az ideje :)  No, nem álltam neki csirkehúst panírozni és csípős se lett a kis tekercsem. Viszont szép és finom igen :) Most is ez lett a vacsora.
Az igazán könnyű recept:

- kb. 25 deka liszt- fehér és teljes kiőrlésű tönköly felesben,
- 2 ek kukoricakeményítő,
- 1 tk só,
- 2 ek olaj,
- víz

Tölteléknek előmosott zacskós salátamixet, zöldfűszeres sonkacafatokat tettem. Aztán volt öntetként oregánós- sós rizstejszín- de nagyon kevéske, 1 tk-nyi rácsurgatva a salátára és volt egy ami  fűszeres ketchuppal lett megbolondítva. /Magamnak tömlős füstölt sajtot csorgattam rá./

A száraz anyagokat összekevertem, beletettem a 2 ek olajat és annyi vízzel kevertem el, amivel jó sűrű palacsintatésztát kaptam. Olajjal megkent serpenyőben  vastagabb palacsintát sütöttem, szép barna pöttyösre. Kicsit letakartam alufóliával, míg forró volt, így puha lett, nem tört. Majd megtöltöttem, feltekertem és befaltuk :)
Ebből a mennyiségből 6-8  nagy palacsinta jön ki.

2013. november 6., szerda

Gluténmentes pufi palacsinta (tejmentes, tojásmentes, fruktóz malabszorpcióban ehető)

Nagyon szeretjük a pufi palacsintát, de nekem a gluténnal is problémáim vannak. Így ma kipróbáltam, hogy tudnám rizslisztből elkészíteni. Sikerült. Kicsit tömörebb, mint a tönkölyből készült, de kakaóval és tejmentes vaníliapudinggal ugyanolyan finom volt!

Hozzávalók 1 adaghoz (4 személyre):
- 1 bögre rizsliszt (nálam fele barna rizsliszt),
- 2 bögre citromos víz (1 citrom levét facsartam bele),
- 2 tk keményítő (kukorica vagy burgonyakeményítő),
- 2 tk útifű maghéj,
- 2 tk xilit,
- 1 csapott tk szódabikarbóna

A száraz hozzávalókat összekeverem, s folyamatosan hozzáadom a citromos vizet, hogy csomómentes legyen. Kis olajjal kikent serpenyőbe evőkanállal adagolom, közepes lángon sütöm. Én kukoricakeményítővel készítettem, ettől lett ilyen sárga színe :)


2013. október 28., hétfő

Gluténmentes zsemle újra

A múltkori recepttel csináltam, csak ezúttal sütés közben, úgy 10. perc körül sima olajjal megkentem a zsemlék tetejét, így nem repedtek annyira szét. Ellenben még mindig próbálkozom, hogy lehetne kicsit lazítani a tésztáján, mert most nagyon tömör. Nem rossz, de lehetne kicsit könnyedebb is.

2013. október 27., vasárnap

Répafőzelék (tejmentes, gluténmentes)

Hozzávalók:

- fél kiló sárgarépa,
- 5 ek eritritol,
- 1 fej vöröshagyma,
- 2 tk virágoskút ételízesítő (vagy 3 tk vegamix)
- ízlés szerint só, bors
- rizstej,
- rizsliszt

A répákat megpucolom, karikákra vágom. A hagymát felkockázom és kevés olajon megpárolom. Sózom, borsozom, majd beleöntöm a répakarikákat. Annyi rizstejet öntök rá, ami épp ellepi, belekeverem az ételízesítőt/vegamixet, az eritritolt, s szükség esetén még sózom. Fedő alatt lassú tűzön puhára főzöm, majd egy kis főzőlevet kimerek belőle, amivel elkeverek fél bögrényi rizslisztet, s az egészet a főzelékbe keverem. Ha nem lett elég sűrű, még egy kis lisztet teszek bele, ha esetleg túl sűrű lett, akkor egy kis rizstejjel higítom. Danimnál nagy sikere volt :)

Mini húsgolyó - tojás és gluténmentes

Nagyon szeretjük a fasírtot. De ma valami annál azért könnyebbre vágytam. Ez lett belőle:

Mini húsgolyók:

- 30 dkg darált hús - pulyka vagy sertés
- 4-5 ek burgonyás fasírtpor
- kevés víz
- só

Nagyon egyszerű a recept :)
A darált húst összegyúrom a fasírtporral, öntök rá egy kevés vizet és megsózom. Vízből annyit, hogy ne túl lágy masszát kapjak, de ezt beszívja majd a por, amíg kb 20 percet pihen a hűtőben. Persze ízesíteni bárhogy lehet- erős paprika, fokhagyma, kinek mi tetszik. Előmelegítem a sütőt. A masszából pici golyókat formálok és sütőpapírral borított gáztepsibe rakom. Légkeveréssel sütöm, míg szép színe nem lesz, ez kb. 15 perc  180 fokon.
Krumplipürével nagyon finom, nálunk majd főzelék feltétnek is jó lesz,  a lányaimnál nagy sikere volt, meg lett rendelve szülinapi zsúrra kajának :)

2013. október 15., kedd

Gluténmentes zsemle fruktóz malabszorpcióban (tejmentes, élesztőmentes is)

A tönkölyzsemle alapján készítettem gluténmentes zsemléket, mert én a tönkölyt sem ehetem, s bizony nagyon megkívántam a fiúktól a zsemlét! Ízre nagyon jó lett a gluténmentes változat is, csak sajnos ennek a teteje szétrepedt. Ennek megelőzésére szívesen várok javaslatokat!
Hozzávalók 4 zsemléhez:
- 200 gr rizsliszt (nálam barna rizsliszt),
- 1 csipet só,
- 20 gr eritritol vagy xilit,
- 2 tk tojáspótló por (bezglutent használok) vagy keményítő,
- 4 tk útifű maghéj (ez nagyon fontos bele, ettől áll össze a tészta és ettől lesz puha),
- 40 ml víz,
- 1 dl gluténmentes növényi tej (rizstej),
- 1 csapott tk szódabikarbóna

A tojáspótlót a a langyos vízzel elkeverem, minden száraz hozzávalót összekeverek, majd beleöntöm a növényi tejet és az előre elkészített tojáspótlót. Alaposan átgyúrom, hozzáadok még annyi rizslisztet, hogy ne ragadjon, puha gyurma állagú legyen, majd a tésztát 4 részre osztom és egyenként kézzel gombócokat formázok belőlük. Ezeket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem, előmelegített gázsütő 5,5-6-os fokozatán, azaz kb 160-170 fokon 35-40 percen át sütöm, nehezen sül át. Addig sütöm, amíg az alja barnulni nem kezd. Nagyon tömör laktató tésztája lesz, így bár kicsi zsemlék, még felnőttként is jól lehet lakni 1-2 zsemlével.
 Zsírral megkenve:
 Ízlett:
 Szendvicsnek: