Ma, mire hazaér az iskolából, "cukrozott zsemle" fogja várni uzsonnára. Alig várom, hogy lássam az örömét és befalja az öccseivel együtt. :)
A fánk eredeti receptje INNEN van. Én azonban elég sokat módosítottam rajta, a lisztet kevertem, mert Danimnak a rizsre is intoleranciája van, és a cukrot is mérsékeltem benne, hogy a fruktóz malabszorpcióban szenvedő kicsik is ehessék.
- 80 gr Alfa-mix lisztkeverék,
- 120 gr gm zabliszt,
- 40 gr hajdinaliszt,
- 40 gr tápiókakeményítő,
- 1 tk xantán gumi,
- 30 gr eritritol,
- csipet só,
- 20 gr cukor,
- 14 gr porélesztő,
- 60 ml olaj,
- 150 ml kendertej (rizstej is tökéletes, de a rizst igyekeztem elkerülni),
- 50 ml víz
A száraz hozzávalókat összekevertem. A vizet felforrósítottam, belekevertem a cukrot, majd hozzáöntöttem fél decit a növényi tejből, s az így kapott langyos cukros lébe kevertem el az élesztőt. Lefedve állni hagytam. A száraz hozzávalókhoz kevertem a folyadékokat is, majd amikor az élesztő felfutott, azt is. Alaposan átgyúrtam a tésztát, majd lefedve langyos helyen (elektromos sütőnél 50 fokra előmelegített sütőben is lehet) kelni hagytam. Bő 45 percet állt, ezután ismét átgyúrtam, majd lisztezett (hajdinalisztet szórtam) felületen ujjnyira nyújtottam és egy pohárral kiszaggattam. Ezután lefedve a kis pogácsatésztákat is kelni hagytam még közel 1 órát, majd benyomkodtam a közepüket és lyukas oldalukkal lefele közepes lángon bő olajban aranybarnára sütöttem. Ezután a másik oldalát is megsütöttem és rácsra kiszedve hagytam lecsöpögni, kihűlni.
Eritritolt aprítóval "porcukorrá" őröltem és azzal szórtam meg a tetejét.
Férjem a fő tesztelőm, akinek semmilyen ételproblémája nincs és bármit ehet is azt mondta, hogy finom :)