Miután szegény fiúk nem ehetnek finomságokat, s nagyon unalmas az a 4 féle kenyérfeltét, amit bátran ehetnek, gondoltam készítek nekik valami ínyencséget. A mogyorókrém adta az ötletet, így készítettem csokikrémet a kenyerükre.
A recept nagyon egyszerű:
- 2 evőkanál tejmentes margarin (Liga),
- 1 csapott tk Szerencsi kakaópor,
- 3 csapott tk xilit
Az egészet összekeverem, segít, ha icipicit előmelegítem a margarint, de csak éppen hogy, mert az nem jó, ha folyós lesz. Miután teljesen elkevertem, rákenem a gluténmentes kenyérre. Egyszerű, nagyszerű, a gyerekeknek pedig hatalmas örömet okoz :)
Tej-, tojás-, szója-, gluténmentes és fehér cukor mentes ételek,... segítség a teljes nulldiétához saját tapasztalatok által, továbbá segítség a daganatos betegek étrendjének összeállításában.
Oldalak
▼
2013. november 29., péntek
2013. november 21., csütörtök
Tejszínes gombapörkölt (tejmentes, gluténmentes)
Hozzávalók:
- fél kiló gomba,
- 1 kis/közepes fej hagyma,
- 1 kis konzerv sűrített paradicsom,
- 2 tk pirospaprika,
- csipet bors, xilit,
- 3 tk vegamix (ha van Virágoskút ételízesítő, abból 1tk, vegamixből 2tk),
- 1dl rizstejszín
A hagymát apróra vágom, kis olajon, vizen felteszem párolni. A gombákat megpucolom, tisztítom és felvágom. A hagymához teszem a paprikát, sót, borsot végül a paradicsompürét, s miután összekevertem, ebben a pörköltalapban megforgatom a gombát. Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, hozzáadom a vegamixet, a csipet xilitet és közepes lángon félig lefedve puhára főzöm. Ha kell, még a vizet pótolom, de csak annyira, hogy épp ellepje, mert ha megpuhult a gomba, hozzáadom a rizstejszínt és azzal átforralom.
Gluténmentes tésztával vagy rizzsel tálalom.
- fél kiló gomba,
- 1 kis/közepes fej hagyma,
- 1 kis konzerv sűrített paradicsom,
- 2 tk pirospaprika,
- csipet bors, xilit,
- 3 tk vegamix (ha van Virágoskút ételízesítő, abból 1tk, vegamixből 2tk),
- 1dl rizstejszín
A hagymát apróra vágom, kis olajon, vizen felteszem párolni. A gombákat megpucolom, tisztítom és felvágom. A hagymához teszem a paprikát, sót, borsot végül a paradicsompürét, s miután összekevertem, ebben a pörköltalapban megforgatom a gombát. Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, hozzáadom a vegamixet, a csipet xilitet és közepes lángon félig lefedve puhára főzöm. Ha kell, még a vizet pótolom, de csak annyira, hogy épp ellepje, mert ha megpuhult a gomba, hozzáadom a rizstejszínt és azzal átforralom.
Gluténmentes tésztával vagy rizzsel tálalom.
2013. november 14., csütörtök
Gyömbéres tejszínes pulykamell (gluténmentes, tejmentes)
Egyszerű és nagyszerű étel, kukoricás rizzsel nagyon szeretjük.
Hozzávalók 4 személyre:
- 40dkg pulykamell filé,
- 3 dl rizstejszín (én Isola rizskrémet használok, ez sűrűbb a The Bridge rizstejszínnél),
- 3 tk őrölt gyömbér,
- 1 tk őrölt szárított fokhagyma granulátum (vagy 2-3 gerezd fokhagyma összezúzva),
- só, bors ízlés szerint,
- víz
A húst kockákra vágom, kis olajon megpirítom, sózom, borsozom, hozzáadom a gyömbért, alaposan összekeverem, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Amikor a vizet elfőtte, hozzákeverem a rizstejszínt, majd még annyi vizet, hogy kellemesen folyékony állaga legyen, ha még szükséges, sózom kicsit, majd félig lefedve közepes lángon addig főzöm, míg a hús megpuhul. Közben ha szükséges, a vizet pótolom.
Hozzávalók 4 személyre:
- 40dkg pulykamell filé,
- 3 dl rizstejszín (én Isola rizskrémet használok, ez sűrűbb a The Bridge rizstejszínnél),
- 3 tk őrölt gyömbér,
- 1 tk őrölt szárított fokhagyma granulátum (vagy 2-3 gerezd fokhagyma összezúzva),
- só, bors ízlés szerint,
- víz
A húst kockákra vágom, kis olajon megpirítom, sózom, borsozom, hozzáadom a gyömbért, alaposan összekeverem, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Amikor a vizet elfőtte, hozzákeverem a rizstejszínt, majd még annyi vizet, hogy kellemesen folyékony állaga legyen, ha még szükséges, sózom kicsit, majd félig lefedve közepes lángon addig főzöm, míg a hús megpuhul. Közben ha szükséges, a vizet pótolom.
2013. november 11., hétfő
Házi "twister" tönkölyből
Az úgy volt, hogy elfogyott Dorkám kenyere és hiába voltam aznap kétszer is boltban, elfelejtettem élesztőt venni.... De hajnalban mennem kellet dolgozni, viszont a kicsinek kell az oviba valami reggeli, ami kb 10 perc alatt kész van hajnali fél négykor. Nagy kedvencem az egyik gyorsétteremben kapható tekercs. Már régóta akartam csinálni hasonlót, itt volt az ideje :) No, nem álltam neki csirkehúst panírozni és csípős se lett a kis tekercsem. Viszont szép és finom igen :) Most is ez lett a vacsora.
Az igazán könnyű recept:
- kb. 25 deka liszt- fehér és teljes kiőrlésű tönköly felesben,
- 2 ek kukoricakeményítő,
- 1 tk só,
- 2 ek olaj,
- víz
Tölteléknek előmosott zacskós salátamixet, zöldfűszeres sonkacafatokat tettem. Aztán volt öntetként oregánós- sós rizstejszín- de nagyon kevéske, 1 tk-nyi rácsurgatva a salátára és volt egy ami fűszeres ketchuppal lett megbolondítva. /Magamnak tömlős füstölt sajtot csorgattam rá./
A száraz anyagokat összekevertem, beletettem a 2 ek olajat és annyi vízzel kevertem el, amivel jó sűrű palacsintatésztát kaptam. Olajjal megkent serpenyőben vastagabb palacsintát sütöttem, szép barna pöttyösre. Kicsit letakartam alufóliával, míg forró volt, így puha lett, nem tört. Majd megtöltöttem, feltekertem és befaltuk :)
Ebből a mennyiségből 6-8 nagy palacsinta jön ki.
Az igazán könnyű recept:
- kb. 25 deka liszt- fehér és teljes kiőrlésű tönköly felesben,
- 2 ek kukoricakeményítő,
- 1 tk só,
- 2 ek olaj,
- víz
Tölteléknek előmosott zacskós salátamixet, zöldfűszeres sonkacafatokat tettem. Aztán volt öntetként oregánós- sós rizstejszín- de nagyon kevéske, 1 tk-nyi rácsurgatva a salátára és volt egy ami fűszeres ketchuppal lett megbolondítva. /Magamnak tömlős füstölt sajtot csorgattam rá./
A száraz anyagokat összekevertem, beletettem a 2 ek olajat és annyi vízzel kevertem el, amivel jó sűrű palacsintatésztát kaptam. Olajjal megkent serpenyőben vastagabb palacsintát sütöttem, szép barna pöttyösre. Kicsit letakartam alufóliával, míg forró volt, így puha lett, nem tört. Majd megtöltöttem, feltekertem és befaltuk :)
Ebből a mennyiségből 6-8 nagy palacsinta jön ki.
2013. november 6., szerda
Gluténmentes pufi palacsinta (tejmentes, tojásmentes, fruktóz malabszorpcióban ehető)
Nagyon szeretjük a pufi palacsintát, de nekem a gluténnal is problémáim vannak. Így ma kipróbáltam, hogy tudnám rizslisztből elkészíteni. Sikerült. Kicsit tömörebb, mint a tönkölyből készült, de kakaóval és tejmentes vaníliapudinggal ugyanolyan finom volt!
Hozzávalók 1 adaghoz (4 személyre):
- 1 bögre rizsliszt (nálam fele barna rizsliszt),
- 2 bögre citromos víz (1 citrom levét facsartam bele),
- 2 tk keményítő (kukorica vagy burgonyakeményítő),
- 2 tk útifű maghéj,
- 2 tk xilit,
- 1 csapott tk szódabikarbóna
A száraz hozzávalókat összekeverem, s folyamatosan hozzáadom a citromos vizet, hogy csomómentes legyen. Kis olajjal kikent serpenyőbe evőkanállal adagolom, közepes lángon sütöm. Én kukoricakeményítővel készítettem, ettől lett ilyen sárga színe :)
Hozzávalók 1 adaghoz (4 személyre):
- 1 bögre rizsliszt (nálam fele barna rizsliszt),
- 2 bögre citromos víz (1 citrom levét facsartam bele),
- 2 tk keményítő (kukorica vagy burgonyakeményítő),
- 2 tk útifű maghéj,
- 2 tk xilit,
- 1 csapott tk szódabikarbóna
A száraz hozzávalókat összekeverem, s folyamatosan hozzáadom a citromos vizet, hogy csomómentes legyen. Kis olajjal kikent serpenyőbe evőkanállal adagolom, közepes lángon sütöm. Én kukoricakeményítővel készítettem, ettől lett ilyen sárga színe :)