"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2017. november 26., vasárnap

Csokis keksz és Oreo utánzat mindenmentesen

Betti receptjét alakítottam át és nagyon finom lett a végeredmény. A recept tej-, tojás-, szója-, glutén-, rizs-, kukorica-, tápióka-, dió- és mogyorómentes. A tésztával öröm volt dolgozni, könnyen gyúrható és nyújtható volt, ilyennel még nem is dolgoztam glutén-tej-tojásmentes verzióban.
Hozzávalók:
- 130gr burgonyakeményítő,
- 90gr hajdinaliszt,
- 25 gr gesztenyeliszt,
- 5 gr bambuszrost liszt,
- 5 gr útifű maghéj,
- 80 gr cukor (nálam fele-fele arányban cukor és eritrit),
- csipet só,
- 20 gr darált chia mag,
- fél citrom reszelt héja,
- 1 csomag vaníliáscukor,
- 100gr tejmentes margarin,
- 2tk útifű maghéj 30ml vízben feloldva
Én rögtön dupla adaggal dolgoztam, miután egyszer már elkészítettem a receptet és egy pillanat alatt elfogyott.

Csokis kekszhez:
- fél tábla tej-, szójamentes étcsokoládé,
- 1 ek tejmentes margarin

Oreo utánzathoz:
- 10gr cukormentes kakaóport a tésztába,
- Betty Crocker márkájú vaníliás cukorbevonó krém tölteléknek (ez tejet tartalmazHAT kategória) - A töltelék házilag is könnyen elkészíthető, de nekem nem volt se kedvem se időm készíteni.

A hozzávalókat összegyúrtam majd elfeleztem, és az egyik felébe kevertem még cukormentes kakaóport is és még egy kis vizet.  Kicsit hűtőben állni hagytam a tésztát, majd keményítővel megszórt felületen kinyújtottam kb. fél centi vastagra és kiszaggattam. 

A simát sütipecséttel, a kakaósat kör formával (ezekből készültek az oreo utánzatok). 

180 fokon 15 perc alatt megsütöttem őket, majd amíg kihűltek, megolvasztottam az étcsokit a margarinnal, majd és a kihűlt kekszek hátulját lekentem vele. Ezután hagytam hűtőben megdermedni őket, s a másik adag kekszeket készítettem el. Minden másodikra tettem egy kis kupac vaníliakrémet, majd összenyomtam egy sima keksszel, így készültek el az "Oreo" kekszek.




2017. július 19., szerda

Borwnie cukkiniből (tej-, tojás-, glutén-, keményítőmentes)

EZT a receptet módosítottam úgy, hogy ehessük, azaz még kukorica és rizs sincs benne, sem tápióka. Ráadásul nagyrészt édesítőszeres és teljes kiörlésű, úgyhogy szénhidrát diétába is beilleszthető.
Hozzávalók egy tepsi sütihez:
- 1,5 cukkini lereszelve,
- fél bögre olaj (én repceolajat használtam, de sütihez a kókuszolaj is jó),
- fél bögre eritrit,
- fél bögre cukor (lehet csak eritrittel is, akkor 3/4 bögre kell belőle, de engem a mellékíze zavart),
- 1 evőkanál vaníliaszirup,
- 1 és 1/4 bögre hajdinaliszt,
- 3/4 bögre gesztenyeliszt,
- 1/2 bögre cukrozatlan kakaópor,
- 1,5 tk szódabikarbóna,
- mokkáskanál só,
- 1/2 bögre víz 1 ek útifű maghéjjal,
- 1 tábla magas kakaótartalmú étcsokoládé

A cukrot, eritritet, vaníliaszirupot és az olajat alaposan összekeverem. Egy másik tálba öntöm a liszteket, kakaóport, szódabikarbónát, sót, azt is összekeverem, majd az olajos cukros sziruppal összeöntöm. hozzáadom a lereszelt cukkinit és a vizet az útifű maghéjjal, majd alaposan összedolgozom.  Az étcsokit apróra darabolom és beleszórom a masszába, majd sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm az egészet, s 175 fokon bő fél órán át sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, ha jó, kiveszem. Melegen hideg vaníliafagyival is nagyon finom, de hidegen szebben szelhető, ha fél napot a hűtőben állt, és az íze is jobban összeérik. Persze ha valaki nem szereti, hogy ropognak a foga alatt az étcsoki darabok, az melegen egye, amikor még folyós a csoki. :)



2017. június 5., hétfő

Teljes kiörlésű Gofri (tej-, tojás-, glutén-, kukorica-, magtej mentes)

Már jó ideje akartam csinálni, de nem volt gofri sütőm. Aztán egy barátnőm felajánlotta, hogy kölcsönadja az övét, s rögtön egy RECEPTET is mellékelt hozzá, amit csak kicsit kellett módosítanom, hogy ehessem/ehessük.

Hozzávalók 8db kis gofrihoz:
- 75 gr hajdinaliszt,
- 75 gr (barna) rizsliszt,
- 50 gr gesztenyeliszt,
- 1 csapott mokkáskanál aszkorbinsav,
- 1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna,
- 1 csapott mokkáskanál só,
- 1 ek eritrit (én édesen szerettem volna a tésztát, de ez elhagyható),
- 1,5 dl rizstej (egyéb növényi tej),
- 70 ml szénsavas ásványvíz,
- 2 ek olivaolaj,
- 1 csapott evőkanál útifű maghéj 40ml vízben elkeverve

Összekevertem a száraz hozzávalókat, majd belekevertem a nedveseket és az útifű maghéjat is. Pár percet állt a tészta, ahogy az eredeti recept írta, addig felmelegedett a sütő. Utána pár percet sütöttem/adag. Az általam használt lisztek miatt jóval sötétebb barna lett, mint a hagyományos gofri, de finom.


Megcsináltam rizsmentesen is Danimnak, rizs helyett kókuszliszttel. Jóval több folyadékot vett fel, az összetevők így változtak:

- 100 gr hajdinaliszt,
- 50 gr kókuszliszt,
- 50 gr gesztenyeliszt,
- 1 csapott mokkáskanál aszkorbinsav,
- 1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna,
- 1 csapott mokkáskanál só,
- 1 ek eritrit (én édesen szerettem volna a tésztát, de ez elhagyható),
- 2 dl kókusztej,
- 1 dl szénsavas ásványvíz,
- 4 ek kókuszolaj,
- 1 csapott evőkanál útifű maghéj 40ml vízben elkeverve.


2017. június 4., vasárnap

Gesztenyés "keksz"tekercs (glutén-, tej-, keksz-, cukor-, kókusz-, rizs-, kukoricamentes)

A vakondtúrás golyók receptje alapján dolgoztam. Imádom ezt a süteményt, mert egészséges és tápértékben gazdag, hiszen a hajdina és a gesztenye is egészségesek, de a cukrozatlan kakaónak is vannak jótékony hatásai.

A kakaós tekercshez hozzávalók:
- 200 gr natúr gesztenyepüré,
- 250 gr hajdinapehely finomra darálva,
- 180 gr tejmentes margarin,
- 60 gr kakaópor,
- 100 gr eritrit
- 2 tk rumaroma

Gesztenyés töltelékhez:
- 200 gr natúr gesztenyepüré,
- 50 gr tejmentes margarin,
- 50 gr eritrit



A kakaós tekercs hozzávalóit masszává gyúrtam, majd folpackon kinyújtottam ujjnyi vastagra. A gesztenyés tölteléket elkészítettem és rákentem a kinyújtott "tésztára", majd a folpack segítségével óvatosan feltekertem. Folpackba csomagolva hagytam és pár órára hűtőbe tettem.

2017. május 29., hétfő

Bögrés palacsinta / Glutén-, tej-, tojás-, kukorica- és cukormentes

Eddigi legegyszerűbb és legnagyszerűbb palacsinta receptem. Nem kell méregetni a hozzávalókat és finom, könnyen süthető, jó állagú palacsinta lesz belőle.
Hozzávalók kb. 12 db-hoz:
1 bögre rizsliszt,
1 bögre hajdinaliszt,
1 bögre keményítő (burgonyakeményítőt vagy tápiókakeményítőt használok),
1 ek útifű maghéj,
1 ek eritrit/xilit,
csipet só,
1 ek olaj,
2 bögre szénsavas víz (és ha még kell, önthetünk hozzá menet közben)
Az egészet mixerrel összekeverjük és olajozott serpenyőben sütjük. Én minden újabb adag előtt felkeverem a tésztát, s ha az útifű nagyon megszívta magát, kicsit még higítom, hogy ne legyen túl sűrű.

Vakondtúrás golyók (glutén-, kukorica-, tejmentes, csökkentett cukorral)

Igazából kókuszgolyó helyett készültek ezek a finomságok azoknak, akik a kókuszra (is) érzékenyek. A golyók glutén- és tejmentesek is.
Hozzávalók:
- 200 gr hajdinapehely finomra darálva (én fele-fele arányban gluténmentes zabpehellyel és  hajdinapehellyel csináltam),
- 200gr cukormentes gesztenyepüré,
- 200gr tejmentes margarin,
- 60 gr cukormentes kakaópor,
- 70-80gr eritrit,
- 1 tk rumaroma,
- 4 ek barna rizsdara,
- 1 tábla 70%-os étcsoki ledarálva

A csokin kívül minden hozzávalót összekevertem, amíg finom masszává nem vált, majd golyókat gyúrtam belőle és ledarált étcsokiba forgattam őket. Ezután pár órára hűtőbe tettem.

2016. szeptember 21., szerda

Kakaóscsiga rizs-, kukorica- és gluténmentesen

Már több recept is van fenn a blogban, de most ez a siker, csak hajdinaliszt és burgonyakeményítő kell a lisztekből bele, és cukormentesen elkészítve diétázók is bátran fogyaszthatják (bár nekik tápiókakeményítővel egészségesebb, ha ehetik).
Hozzávalók egy kisebb tepsihez:
- 150 gr hajdinaliszt,
- 100 gr burgonyakeményítő,
- 4 gr só,
- 2 ek eritrit/cukor,
- 2 ek útifű maghéj,
- 1 mokkáskanál sütőpor,
- 3 ek olvaszttott tejmentes margarin vagy kókuszolaj,
- fél zacskó porélesztő 1 tk cukorral 1 dl langyos vízben felfuttatva,
- plusz víz vagy növényi tej

Töltelékhez:
- olvasztott margarin/kókuszolaj
- ízlés szerinti kakaópor (nálam főzős kakaó eritrittel keverve)

Először a száraz hozzávalókat keverem el, majd hozzáadom a nedveseket is és addig gyúrom a  tésztát amíg puha, nem ragadós és jól nyújtható állagú lesz. Ehhez még némi vizet hozzá kellett adnom a tésztához gyúrás során. Keményítővel megszórt felületen kinyújtottam úgy fél centi vastagra, majd megkentem olvasztott margarinnal és megszórtam az előre elkészített eritrites kakaóporral. Feltekertem és ujjnyi vastag szeletekre vágtam. Sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem és úgy 20 percig langyos helyen lefedve kelesztettem őket. Ezután megspricceltem egy kis olajjal és 180 fokon 20 perc alatt készre sütöttem.  Jó étvágyat!