"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2013. október 15., kedd

Gluténmentes zsemle fruktóz malabszorpcióban (tejmentes, élesztőmentes is)

A tönkölyzsemle alapján készítettem gluténmentes zsemléket, mert én a tönkölyt sem ehetem, s bizony nagyon megkívántam a fiúktól a zsemlét! Ízre nagyon jó lett a gluténmentes változat is, csak sajnos ennek a teteje szétrepedt. Ennek megelőzésére szívesen várok javaslatokat!
Hozzávalók 4 zsemléhez:
- 200 gr rizsliszt (nálam barna rizsliszt),
- 1 csipet só,
- 20 gr eritritol vagy xilit,
- 2 tk tojáspótló por (bezglutent használok) vagy keményítő,
- 4 tk útifű maghéj (ez nagyon fontos bele, ettől áll össze a tészta és ettől lesz puha),
- 40 ml víz,
- 1 dl gluténmentes növényi tej (rizstej),
- 1 csapott tk szódabikarbóna

A tojáspótlót a a langyos vízzel elkeverem, minden száraz hozzávalót összekeverek, majd beleöntöm a növényi tejet és az előre elkészített tojáspótlót. Alaposan átgyúrom, hozzáadok még annyi rizslisztet, hogy ne ragadjon, puha gyurma állagú legyen, majd a tésztát 4 részre osztom és egyenként kézzel gombócokat formázok belőlük. Ezeket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem, előmelegített gázsütő 5,5-6-os fokozatán, azaz kb 160-170 fokon 35-40 percen át sütöm, nehezen sül át. Addig sütöm, amíg az alja barnulni nem kezd. Nagyon tömör laktató tésztája lesz, így bár kicsi zsemlék, még felnőttként is jól lehet lakni 1-2 zsemlével.
 Zsírral megkenve:
 Ízlett:
 Szendvicsnek:

2013. október 14., hétfő

Tönköly zsemle (tej-, élesztő-, cukormentes)

Nem tudom, miért nem sütöttem már réges rég kenyeret vagy zsemlét, azt hiszem féltem tőle, pedig igazán egyszerű megcsinálni, s ritkán vagyok elégedett magammal, de ilyen finomat bizony már rég ettem!

Hozzávalók kb. 6 zsemléhez:
- 200 gr tönkölyliszt (nálam 150 gr fehérliszt, 50 gr teljes kiörlésű), de a liszt szabadon felcserélhető búzalisztre vagy más teljes kiörlésű lisztekre
- 1 csipet só,
- 20 gr eritritol vagy xilit,
- 1 tk tojáspótló por (bezglutent használok),
- 1 tk útifű maghéj kivonat (ha nincs útifű maghéjunk, akkor 2-3 tk keményítőt vagy tojáspótló port használhatunk helyette kicsit több vízben elkeverve, de kicsit keményebb lesz a tésztája, nem olyan puha),
- 20 ml víz,
- 1 dl növényi tej,
- 1 csapott tk szódabikarbóna

A tojáspótlót a 30 ml langyos vízzel elkeverem, minden száraz hozzávalót összekeverek, majd beleöntöm a növényi tejet és az előre elkészített tojáspótlót. Alaposan átgyúrom, hozzáadok még annyi lisztet, hogy ne ragadjon, majd a tésztából kis adagokat veszek ki, kézzel gombócokat formázok belőlük és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem őket, jó távol egymástól, hogy ha megnőnek se érjenek össze. Sajnos én most túl közel tettem őket és összeragadtak, ez látszik a képeken is, hol lettek szétválasztva, de az ízükön nem rontott semmit :) Zsemlékből inkább kisebbeket készítettem, ami gyerekek kezébe való, ezeket előmelegített gázsütő 6-os fokozatán, azaz kb 170 fokon kb fél órán át sütöttem.



2013. október 10., csütörtök

Élesztőmentes kalács tejmentes és tojásmentes diétában (alacsony fruktóztartalmú)

A fiúk múlt héten kitalálták, hogy kalácsot szeretnének enni. Gondoltam előkeresem a régi tejmentes kalács receptemet és átalakítom a mostani diétánkra, így lett élesztőmentes, cukormentes, tejmentes és tojásmentes egyben, a lisztek pedig mind tönkölylisztek, hogy búzamentes is legyen.

Hozzávalók:
- 375 gr tönkölyliszt (250 gr fehérliszt, 125 gr teljes kiörlésű),
- 1 csipet só,
- 80 gr eritritol vagy xilit,
- 2 tk tojáspótló por (bezglutent használok),
- 2 tk útifű maghéj kivonat,
- 60 ml víz,
- 2 dl növényi tej (kendertejet használtam, az alacsony ch tartalmú),
- 2 csapott tk szódabikarbóna

A tojáspótlót a 60 ml langyos vízzel elkeverem, minden száraz hozzávalót összekeverek, majd beleöntöm a növényi tejet és az előre elkészített tojáspótlót. Alaposan átgyúrom, majd a tésztát 2 részre osztom, 1-1 hengert formázok belőlük. Sütőpapírral bélelt tepsiben összefonom a két hengert, majd gázsütő 6-os fokozatán, azaz kb 170 fokon kb 35 percig sütöm.



2013. szeptember 22., vasárnap

Narancsos-csokis muffin (tej-, búza- és tojásmentes)

Életmódváltás van folyamatban nálam, de hát nagyon szeretem az édességeket. És most ezt kell összehozni a lányom diétáival. Ebből született ma ez :

Narancsos -csokis muffin

15 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
12 dkg xilit
csipet só
1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
1,5 dl olaj
kb 3 dl frissen facsart narancslé/ lehet dobozos is 
4 csepp 100%- os bio narancsolaj
pár kocka étcsokoládé

Összekeverem a száraz anyagokat, majd hozzádolgozom a nedveseket, a narancsléből először 2dl-t öntök hozzá, aztán apránként teszek még, ha szükséges. Nem túl híg, de könnyen kanalazható tésztát kell kapnom. A muffinformákat kb. félig töltöm, a közepébe beleteszek fél kocka étcsokit,majd a tetejére teszek még egy pici tésztát, hogy elfedje a csokit. Elsőmelegített sütőben tűpróbáig sütöm. Nekem ebből a mennyiségből 12n nem túl nagy normál muffin és 6db kisebb, figurás jött ki.
Én előszeretettel használok bio illóolajat reszelt narancs és citromhéj helyett. Hiszen olyan nehéz kezeletlen citrusfélét venni és ez így sokkal gazdaságosabb, hiszen nagyon tömények az igazi illóolajok és pár csepp bőven elég. Itt pl az olajba cseppentem, hogy jól elvegyüljön. És takarításhoz is jól használható.

2013. szeptember 12., csütörtök

Kókuszos keksz (tejmentes, alacsony fruktóz tartalmú)

Tegnapi kakaós keksz sikerén felbuzdulva és a Müllerben kapható 4 gabonás kókuszos keksz ötletét alkalmazva ma kókuszos kekszet sütöttem.


Hozzávalók (1 tepsihez):
-         150 gr fehér tönkölyliszt,
-         80 gr tk tönkölyliszt,
-         50 gr kókuszliszt,
-         120 gr xilit,
-         170 gr tejmentes margarin,
-         kicsi víz (10-20ml),
- kókuszreszelék


Ahogy a kakaós kekszet, ugyanúgy készítem, de amikor a massza összeáll, nem nyújtom ki, hanem ketté veszem, s téglatesteket formázok belőlük. Késsel kb. fél cent vastag szeleteket vágok belőle, ezeket picit bevizezem és megforgatom kókuszreszelékben. A szeleteket sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Úgy 180- 200 fokon negyed órát sütöm. Kicsit puha maradjon a teteje, ne kezdjen még pirulni a széle. Elég morzsálódós marad a kókuszreszelék rajta, javasolt a gyerekeknek tálca felett fogyasztani :)





2013. szeptember 11., szerda

Kakaós keksz (alacsony fruktóztartalmú)

Lina kekszreceptjét módosítottam tovább, mert ez idáig az összes próbálkozásom csak átmeneti sikert eredményezett, azaz frissen élvezettel ették a kekszet a fiúk, de másnap már nem. A mai keksz volt az első, ami tényleg olyan állagúra sikerült, mint a bolti kekszek. S bár icipici kakaót tettem csak bele Marcipán miatt, kellemesen kakaós aromájú lett.
Hozzávalók (2 tepsihez):
-         180 gr fehér tönkölyliszt,
-         80 gr tk tönkölyliszt,
-         20 gr natúr kakaópor,
-         120 gr xilit,
-         170 gr tejmentes margarin,
-         kicsi víz (10-20ml)

A száraz hozzávalókat összekeverem, majd a margarint apróra vágva belegyúrom, s miután eldolgoztam, annyi vizet adok hozzá, hogy az egész masszává álljon össze. Lisztezett felületen kinyújtom úgy fél centi vastagra és a kiszaggatott formákat sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Úgy 200 fokon negyed órát sütöm. Kicsit puha maradjon a teteje, ne kezdjen még pirulni a széle. Miután kihűlt, kellemes keksz keménységűre-állagúra szilárdul.

2013. szeptember 1., vasárnap

Tej és tojásmentes tönkölyös palacsinta

Régóta hiányzott már. Azért nem sütöttük itthon az imádott palacsintánkat, mert nem sikerült összehozni Dórinak valami ehetőt. Egy ideje csak pufi palacsintát csináltam, de azért vágytam erősen a hagyományosra. Nemrég már majdnem sikerült összehozni, de még nem volt az igazi, csak a pufi palacsinta tésztáját hígítottam tovább. De a megoldás nem az volt. Most újra próbáltam, a  kenyérsütő gép mérőpoharával mértem, az ml ad meg.
Kb 15 db palacsintához:

400ml fehér tönkölyliszt
2 tk vaníliás pudingpor- főzős
1/2 kk szódabikarbóna
2 tk vaníliás xilit/ vagy fél tasak vaníliáscukor
kis csipet só
kb 8 dl híg kókusztej

A száraz anyagokat összekeverem, aztán apránként hozzáadva a kókusztejet, galuskatészta állagtól hígítom a palacsintatészta folyékonyságúig. A folyadék mennyisége attól függ, mennyi kell ehhez az állaghoz. A tészta teljesen úgy viselkedik, mintha hagyományos palacsinta lenne, szépen megfordítható, vékony és nem törékeny, hanem finom lágy. Bár nem spanyol viasz, de számomra komoly sikerélmény :)