"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2013. augusztus 23., péntek

Csicseriborsó krém (tej-, glutén-, olajosmag mentes)

Kenyérfeltétként készítettem, de főzeléknek is kiváló.
Hozzávalók:
- 250 gr csicseriborsó,
- 1 fej hagyma, 
- 3 gerezd fokhagyma, 
- 2 tk pirospaprika,
- 1 tk petrezselyem,
- 1 tk virágoskút ételízesítő (vagy vegamix és kicsit több só)
- 1 dl rizstejszín,
- hajdinakása (barna rizspehely vagy köleskása is jó lehet helyette)
- só, bors

A borsót fél napra beáztatom, majd annyi vízzel, ami ellepi felteszem főni. A hagymákat felaprítom, megpirítom olajon, hozzáadom a fűszereket. Amikor a borsó megpuhult sózom, hozzáadom a tejszínt és a pirított fűszeres hagymát. Az egészet átforralom, hajdinakásával sűrítem. Amikor kihűlt, botmixerrel krémesre dolgozom és kenyérrel tálalom.


2013. augusztus 18., vasárnap

Sárgaborsó főzelék (tejmentes, gluténmentes)

Hozzávalók:
- 500gr sárgaborsó,
- 1 fej hagyma,
- 4 gerezd fokhagyma,
- 1 evőkanál vegamix (vagy 1 tk Virágoskút ételízesítő),
- só, bors
- 2 dl rizstejszín

A borsót én áztatás nélkül, csak kicsit átmosva tettem fel 2 gerezd fokhagymával annyi sós vízben főni, ami épp ellepte. Amíg főtt, a hagymát apró kockákra, a fokhagymát nyomóval felaprítva olajon barnára pirítottam. Amikor a borsó megpuhult, kicsit borsoztam, vegamixeztem, belekevertem a rizstejszínt és a pirított hagymát. Még pár percet főztem. A gyerekek imádták!

2013. augusztus 4., vasárnap

Nagyon csokis süti (tejmentes, tojásmentes, fruktózszegény)

Nagyon szeretjük a csokis sütiket, a kedvenceinkben biztos, hogy van kakaó vagy/és csoki. Miután Marcim már nagyon rég nem kapott kakaót/csokit, elkezdtem neki óvatosan, heti egy alkalommal adni, régen úgy nem okozott gondot. Úgy látom, ennyit most is bír, szóval halleluja, jöhet a csokis süti! A szokásos élesztőmentes piskótareceptet alkalmaztam,  xilites cukormentes étcsokit használtam hozzá, így fruktóz diétában is ehető, nagyon finom volt!

Hozzávalók:
- 150 gr fehér tönkölyliszt,
- 100 gr tk tönkölyliszt (lehet az egész fehérlisztből is, de így egészségesebb),
- 150 gr eritritol,
- 1 tk szódabikarbóna,
- 1 csomag tej- és cukormentes csokis pudingpor,
- negyed citrom leve,
- 3,5 dl növényi tej (most tönkölyitalt használtam),
- 1 dl olaj (repceolaj),
- 10dkg cukormentes étcsoki

Az egészet összekeverem csomómentesre, beleszórom az apróra tört étcsokit és sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon 25 percet sütöm.


Gyulladáscsökkentő az olivaolaj

Erikától kaptam EZT a linket az olivaolajról, érdemes elolvasni!

2013. július 30., kedd

Pulykás - zöldséges egytál

Néha a véletlen szül új kedvenceket. Eredeti célom egy húsos-zöldséges fasírt volt, de persze nem állt össze tojás nélkül...Így aztán az első sikertelen gömböcformálás után tepsibe simítottam és megsütöttem. Az egész családnak ízlett- jó apám azóta sem tudja, hogy pulykát evett, mert azt ő sosem enne, de amit nem tud, az nem fáj, sőt még finom is lehet :)

Hozzávalók:
0,5 kg darált pulykahús
1 közepes cukkini
1 nagyobb sárgrépa
2 gerezd fokhagyma
1 nagyobb vöröshagyma
2 ek tönkölykorpa, 1 ek kukoricakeményítő
fűszerek (oregánó, borsikafű, pirospaprika, őrölt kömény, só)


A zöldségeket lereszelem, a cukkinit én inkább vágtam, gyufánál kicsit vastagabbra, a hagymákat pedig apróra vágtam. Ezután az összes hozzávalót összekeverem. Kikent, belisztezett (teljes tönkölyliszttel esetünkben) tepsibe kenem, majd előmelegített sütőben addig sütöm, míg szépen megsül a teteje- ez kb 30-40perc, 180 fokon, de pontos időt nem tudok, nem néztem.

2013. július 18., csütörtök

Külföldre költözünk

Biztos vagyok benne, hogy családdal minden esetben nehéz egy másik országba költözni. Tapasztalatom még nincsen, most költözöm majd először. Azonban az a probléma, amivel én szembesültem, még sokkal nehezebbé teszi a költözést. Ugyanis nem elég arra gondolnom, mit viszek ki, legyen hol lakni és hol aludnia a gyerekeknek (bár ezekről a férjem gondoskodik), de életbevágóan fontos kérdés, hogy mit fogunk enni.
Másokkal ellentétben, én nem tehetem meg, hogy kimegyünk, s majd kint veszünk valami vacsorát, aztán másnap elmegyünk egy nagyobb boltba bevásárolni. Nem mondhatom, hogy az első pár nap majd valami gyorskaját veszünk és nem főzök. S ha csak egy tejallergiánk lenne, hát nem számítana, rizstej már minden hipermarketben kapható. Még gluténmentes élelmiszerek is vannak a legtöbb helyen. No de én hol találok olyat, ami vagy gluténmentes, vagy tönkölylisztet (elsősorban teljes kiörlésűt) tartalmaz csak, amiben nincs burgonya, maximum keményítőként, ami nem csak tejmentes, de tojásmentes, szójamentes és cukor-fruktózmentes is, legyen olajosmag mentes is és mindez EGYBEN!
Így felsorolva hihetetlennek tűnik, hogy itthon ezt megtaláltam... Biztos vagyok benne, hogy kint is meg fogom, de itthon is hosszú keresés eredményeképp alakult ki az a termékkör, amiket felhasználva és variálva tudok főzni és tudnak a gyerekek enni. Most pedig az alap dolgokat hirtelen kellene kint is megtalálnom, mégpedig úgy, hogy mire mi kimegyünk, már otthon várjanak az élelmiszerek, hiszen a gyerekeknek azonnal szükségük lesz ennivalóra.
A keresést nem csak az nehezíti, hogy más gyártók, márkák, termékek vannak Angliában, de az is, hogy nem is tudom, mit és hol keressek. Kenyeret eddig csak olyat találtam, amit csak Londonban kapható vagy ott szállítanak házhoz, de mi nem Londonba költözünk. Itthon a Sváb pékség Ata tönkölykenyere nagyon bevált, ilyesmit szeretnék kint is találni.
Vannak alap dolgok, amiket egyszerűen megkapok, organic food shop-on keresztül lehet házhoz is rendelni, mint a vega tej, tönkölyliszt, gluténmentes lisztek, tészták, cukorpótlók. Még rizsszirupot is találtam, sőt, kint kókuszjoghurtot is, ami xilittel készül, de minden mentes és számunkra ehető. Igaz, az csillagászati áron, úgyhogy ha ízlik a fiúknak, ünnepi desszert lesz, de minden egyes ilyen felfedezés extra nagy öröm nekem! A kenyér és a keksz és a vadhús viszont nagyon lelomboz, még nem tudom, hol keressek. Ma sikerült találnom egy oldalt, ahol van 2 féle tk tönkölykenyér is, élesztő- és mindenmentes, s ha jól láttam, egész Angliában házhoz is szállítanak. Jó lenne, ha az működne, és ízlene az a kenyér a fiúknak. Kekszet és vadhúst pedig majd kutatok tovább, eleinte kénytelenek lesznek a házi sütésemet megenni és a vega ebédeket elviselni a halnapok között :)


2013. július 9., kedd

Pudingos piskótatészta (tejmentes, cukormentes, alacsony fruktóztartalmú)

Kicsit puhább és szelhetőbb, ízesebb piskótát kaptam, mint a múltkori recept. Első szülinapra babatorta alapnak is kiváló, akár gyümölccsel, akár pudinggal, vagy ha már eszik a baba csokit, akkor olvasztott csokival, ahogy én készítettem.
Hozzávalók:
150 gr fehér tönkölyliszt,
- 100 gr tk tönkölyliszt,
- 150 gr eritritol,
- 1 tk szódabikarbóna,
- 1 csomag vaníliás pudingpor (tejmentes, cukormentes),
- 3,5 dl rizstej,
- negyed citrom leve,
- 1 dl olaj (repceolajat használtam)

Az egészet összekeverem, sütőpapírral bélelt sütőformába öntöm, s 25 percig sütöm. 

Én most keresztfiam szülinapjára készítettem, így tortaformában sütöttem meg és amikor elkészült a piskóta, xilites tejmentes étcsokit olvasztottam a tetejére kis liga margarinnal keverve. 2 óra alatt a hűtőben megdermedt. Fogyasztáskor még rizstejszínhabbal is meg lehet spékelni. A fiúk odáig voltak tőle, s a nem allergiás gyerekeknek is ízlett.