"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2013. június 4., kedd

Kelbimbós hajdinafasírt (tejmentes, tojásmentes)

Aki szereti a hajdinát, annak ízleni fog, aki még nem kóstolta, annak furcsa lehet az intenzív íze, de szerintem finom.
Hozzávalók (kb. 15 golyóhoz):
- 150 gr hajdinapehely,
- 150 gr kelbimbó,
- 1 tk tengeri só,
- 1 tk pirospaprika,
- 2 tk vegamix,
- 1 gerezd zúzott fokhagyma,
- 4 tk kukorica-, vagy burgonyakeményítő,
- 3 dl víz,
- 1 szelet kenyér (én tk élesztőmentes tönkölykenyeret használtam, de gluténmentes kenyérrel készítve gluténmentes vega fasírtot készíthetünk),
- hajdinakása

A hajdinapelyhet a párolt kelbimbóval, a vízzel, fűszerekkel, fokhagymával összeturmixolom. Belekeverem a keményítőt, hozzámorzsolom a vízzel átitatott kenyeret, s még annyi hajdinakását szórok bele, hogy formázható állagú legyen. Golyókat gyúrok belőle, megforgatom őket hajdinakásába, majd repceolajban kisütöm.
Gluténmentes tökfőzelékkel tálaltam, jó étvágyat:



Halvirsli, halpárizsi

Dietetikusnál jártunk, ő ajánlotta, hogy nézzek utána a Puru termékeknek.
Ma nagy örömmel tapasztaltam, hogy nem csak nagyon egészségesek, de szinte minden allergéntől mentesek is a termékeik! Itt a terméklistájuk és az allergéntáblázatuk! Még nem kóstoltuk, de mihelyt sikerül vennem, az ízéről is beszámolok :)

2013. május 8., szerda

10 perces fasírt (tojásmentes, gluténmentes)

Candida diétában ehető tojásmentes fasírtot úgy a legkönnyebb csinálni, ha nem teszünk bele tojáspótlót (keményítő) se kenyeret. A legjobb friss alapanyagokból készíteni, de én ma idő szűkében voltam, ezért egy gyorsított verziót készítettem. A hagymát ki is hagytam belőle, hogy ne pepecseljek a felvágásával. Az eredmény így is nagyon finom lett, barna rizzsel és salátával holnapra tökéletes ebéd.
- 70 dkg darált pulykahús,
- 2 tk só,
- 2 tk vegamix,
- 3 tk pirospaprika,
- 2 tk szárított fokhagyma granulátum,
- 2 tk szárított morzsolt petrezselyem,
- bors

Egészet kézzel összegyúrjuk, majd pici lapított gombócokat készítünk belőle, amiket sütőpapírral bélelt tepsire teszünk. 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük.
Ugyan így fél óra alatt készül csak el a fasírt, de a sütőben már felügyelet nélkül hagyható, ezért neveztem el 10 perces fasírtnak.

2013. április 24., szerda

Hasi ultrahang

Ma vittem Marcit a fent említett vizsgálatra. A leletet csatolom. Az egyik szemem sír, a másik nevet, de legfőképp félek. Félek, hogy sikerül-e végre jó "kezekbe" kerülnünk, meggyógyítani Marcit, s ne legyen még nagyobb baj...

2013. április 22., hétfő

Vega rakott zöldséges rizs (tejmentes, candida diétában ehető)...

...és kiváló ebéd daganatellenes táplálkozásban.

Hozzávalók:
- 250gr barnarizs,
- fél kilós fagyasztott zöldségkeverék (én az Aldiban veszem a brokkoli-karfiol-répa mixet),
- 2,5 dl zabtejszín, (vagy rizstejszín, s akkor gluténmentes is),
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 csomag kukoricás kölescsemege (műkolbász),
- 1 ek vegamix,
- 1 tk kurkuma,
- só, bors

A rizst megfőzöm, a zöldségkeveréket megpárolom. Amíg ezek elkészülnek, a kölescsemegét felkarikázom és félreteszem. A zabtejszínt egy tálba öntöm, belekeverem a nyomóval összezúzott fokhagymát, ízlés szerint sózom, borsozom és 1 tk kurkumát teszek még bele.

Amikor a rizs megpuhult, olajjal kikent tepsibe teszem, ráöntöm a megpuhult párolt zöldségeket, sózom, megszórom vegamixszel. Hozzáadom a kölescsemegét majd ráöntöm a fűszeres zabtejszínt. 180 fokon negyed órát sütöm.


Csoki fagyi (tejmentes, candida diétában ehető)

A kókuszkrém nagyon bevált a fagylaltkészítéshez! Igazán jó krémes állagot ad a jégkrémnek, s az enyhén kókuszos édes íze minden fagyihoz illik.
Pontos receptet nem tudok adni, egyszerűen a 2 dl kókuszkrémet egy kicsi vízzel higítottam (úgy 1dl-el), majd két tálba elosztottam. Az egyikbe karob port és xilitet kevertem (miután Marcipán a kakaóra is allergiás), a másikba Szerencsi kakaóport és xilitet, kóstolni kell, ízlés dolga, mennyit teszünk bele. Azért, hogy feloldódjon benne a por, érdemes átforralni, s ha kicsit hűlt, a jégkrém formákba önteni. Fél nap kellett ahhoz, hogy megfagyjon és ehető legyen, de a gyerekek imádták, s én is :)

2013. április 21., vasárnap

Mini pufi palacsinta (tej-,és tojásmentes)

Rettentő egyszerű recept, gyors és nagy örömet lehet szerezni vele az aprónépnek :)
Lusta reggel lévén az első vizespohárral mértem ami a kezem ügyébe került, azt is csak azért, hogy leírhassam utána a receptet.

2 pohár tönkölyliszt
nem egészen fél cs. sütőpor
2 pohár enyhén citromos víz
ha édesre csináljuk: vaníliás cukor /xilit, eritritol
ha kell, akkor olaj a serpenyő kikenéséhez.

Sűrű palacsintatésztát keverünk, evőkanállal a forró serpenyőbe adagoljuk, kis tenyérbe illő palacsinták lesznek, majdnem olyan, mint amiket láthatunk juharsziruppal falva az amerikai filmekben.
Ha nem rá szeretnénk tenni az ízesítőt, pl lekvárt, mással is fel lehet dobni (mazsola, csokidarabok, aszalt gyümölcs vagy sajt, zöldségek), akkor amikor belekanalazzuk a serpenyőbe, fordítás előtt beleszórjuk a palacsintába,majd utána forgatjuk. Ezzel a módszerrel gyakrabban kell ugyan kitörölni a serpenyőt, ha valami megolvad, de nem ég oda, mert csak pár pillanatig kell sülnie. Legközelebb kipróbálom sós lepénykének is (úgy a candida diétába is beleillik) :)