"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2013. február 26., kedd

Egészségcentrum

Nem tudom, más kerületekben/városokban van- e ilyen hely, de szerintem sok kisgyerekes szülő összetenné a két kezét érte. Mi "sajnos" sokszor járunk IDE, elsősorban a szondás orrszívásra, ugyanis refluxos gyerekeim nagyon fogékonyak a felső légúti hurutokra, és hiába az itthoni orrszívási technikák, sokszor nem tudom hatékonyan megszabadítani őket a váladéktól. Főleg a legkisebbet nem, neki mindig annyira megduzzad az orrmandulája, hogy hátracsorog a váladék, vörös torkot és állandó köhögést előidézve ezzel. Már sokszor az első szondás orrszívás is hat, de 2-3, maximum 4 alkalom elég szokott lenni 1-1 betegségnél, hogy csökkenjen a köhögés és elkerüljük a fulladást, lévén, hogy még asztmások is a gyerekek. De voltunk már természetgyógyásznál is tanácsadáson a sok allergiánk és emésztési problémánk miatt és járunk olykor a sóbarlangba is.
Ami miatt gondoltam, hogy ezt megemlítem itt, az a tavaszi akciójuk, miszerint első alkalommal az új vendég 20% kedvezményt kap, másrészt pedig az új szolgáltatása a helynek, ami nekem nagyon tetszik. A kicsit beteg, de még közösségbe nem engedhető gyerekekre való vigyázás, amely alatt sóbarlangos terápiát is kap a kicsi. 3 gyerekkel elég sokszor voltam már úgy, hogy muszáj lenne valahova mennem, de nem tudom vinni őket, ha betegek, biztos másnak is hasznos lesz az információ :)

2013. február 22., péntek

Gluténmentes almás pite (tejmentes, tojásmentes, fehér cukor mentes)

A recept ugyanaz, mint az almás táskánál, csak másképp "tálaltam" a tésztát és a tölteléket.

Hozzávalók (kb 30x20cm -es tepsihez):
- 200gr gluténmentes liszt (nálam barna rizsliszt),
- 50 gr eritritol,
- 5 tk útifű maghéj 1 dl meleg vízben elkeverve (és mielőtt kocsonyássá válik, a liszthez keverve),
- 1 tk szódabikarbóna,
- 1 csipet só,
- 3 ek olaj,

Töltelékhez:
- 5 db közepes méretű alma,
- negyed citrom leve,
- 2 evőkanál xilit (aki édesebben szereti, annak 3),
- 5 evőkanál hajdinapehely
- 2-3 tk őrölt fahéj

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd ketté osztjuk. Az egyik felét lisztezett felületen kinyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Az almákat lereszeljük, hozzákeverjük a többi összetevőt, majd a tésztára egyenletesen elosztjuk. A maradék tésztát is kinyújtjuk, majd ha van, akkor négyzet alakú kiszúróval kiszaggatjuk, ha nincs, akkor késsel négyzetrácsosan felvágjuk, s a kis négyzeteket az almára helyezzük. A tetejét kis vízzel lespricceljük, majd 180 fokon kb 20-25 percig sütjük. Miután kíhűlt, a négyzetek mentén szelhetjük. Jó étvágyat!

2013. február 20., szerda

Legújabb alkotások

Virágos poháralátétek:

 Első SBS kendőm:
 

 SBS mintájára terítő:
 Legyező mintás pici lányka sapi:
SBS kendő:

2013. február 17., vasárnap

Ami egy egészséges embernek

soha nem jut eszébe...
Mai programtervünk, hogy elmegyünk itthonról. Ikeába, vagy egyéb boltba is, de nem rövid időre, hanem több órára. Az ebédidő beleesik. És mi nem jutna eszébe egy nem allergiás embernek? Hogy mit és hol fog enni. Az Ikea és a nagyobb bevásárló központok is tele vannak ételekkel, éttermekkel. 2 éve nekem se fordult meg  fejemben, mit csinálunk, ha megéhezünk, hiszen legalább egy hot-dogot biztos tudok venni magunknak.
Ma azonban már úgy kell útnak indulnunk, hogy elcsomagolom az ennivalókat. Nem kis munka van abban, hogy egy hosszabb programot zökkenőmentesen megvalósítsunk. Először is megbeszéltem a gyerekekkel, hogy apa és tesóm az Ikeában fognak enni, de mi abból nem ehetünk. Csomagolok el ennivalót, mi is finomat fogunk enni, így ne szomorkodjanak. Ezután figyelnem kell arra, hogy Marci tegnap evett húst, így ma nem ehet, neki halas rizst tettem el. Dani nem szereti a halas rizst, neki húst sütöttem a rizshez. És ha már étteremben eszünk, legyen valami finomság is, tettem el gesztenyepudingot (gesztenyemassza, xilit, margarin, köles összekeverve) is.
Nagy segítség lenne, ha minden nagyobb étterem-bolt árulna már legalább fő diétákban ehető élelmiszereket, 1-2 előre csomagolt sütit vagy valamit. De ez Magyarországon sokáig nem lesz így.
Sokszor könnyedén veszem ezeket az akadályokat, de sokszor nagyon fáj. Imádkozom minden nap a gyógyulásunkért, és hogy addig is elég erőm legyen ezekhez a diétákhoz.

2013. február 16., szombat

Rántott hús (tej-, tojás-, gluténmentes)

Nagyon kívántam, már bő 1 éve nem ettem. Ma gondoltam, hogy a lehető legegyszerűbb megoldással próbálkozom. Pulykamell húst szeletekre vágtam, sóztam, fokhagymáztam, majd bioboltban kapható kész hajdina kásában megforgattam. Bő olajban lassú lángon aranybarnára sütöttem. Kicsit ropogósabb lett a bundája, mint a panírozott húsé, de nagyon finom lett és nagyon jól esett végre rántott húst enni! Igazán egyszerű, gyors és egészséges recept :)


Miután sokan kérdezték hogy készül a hajdinakása, ezért leírom, hogy ezt így kapni készen bioboltokban, 200gr-os zacskós kiszerelésben. Nem kell készíteni, csak a tányérba szórni és abban megforgatni a fűszerezett húst. Így néz ki:

2013. február 15., péntek

Csokis rúd, gesztenyés csiga (gluténmentes, tejmentes...)

... tojásmentes, élesztő- és fehércukor mentes.) A gluténmentes kakaós csiga tésztáját használtam mindkettőhöz. A gesztenyés csigánál a töltelék volt kakaó helyett gesztenye, a natúr, cukrozatlan gesztenyepürét kevertem össze Liga margarinnal és xilittel, azt kentem a tésztára, majd úgy tekertem fel és szeleteltem. 250gr, azaz egy kocka gesztenyemassza épp elég a 250gr lisztből készült tésztához. Én feleztem az adagot, így készült karobos csiga is (Marcipánnak kakaós csiga helyett).



A csokis rúd esetében a kinyújtott tésztából kis négyzeteket vágtam (kb 5x5cm-eset), és azokba tettem 2 kocka cukormentes étcsokit, amire utána rátekertem a tésztát, benyomkodtam a végeit, hogy ne folyjon ki.
Mind a kettő nagyon finom lett! :)




2013. február 14., csütörtök

Gyümölcsös zselékocka, avagy gumicukor helyett

Dani múlt héten közölte, hogy gumicukrot szeretne enni, csináljak neki. Olvastam neten több helyen is, hogyan lehet elkészíteni, de nálunk cukormentes diétát tekintetbe véve a szörp se jöhetett szóba. Gyümölcsből is csak savanyúbb almát és meggyet eszünk egyenlőre, így ezekkel készítettem el a házi gumicukrot.

A meggyet leturmixoltam kis vízzel, majd ízlés szerint xilitet tettem bele, és fél liternyi turmixolt meggylevet összefőztem 1 teáskanál agar-agarral. Miután pár percet főztem, szilikonos jégkockatartóba és négyzet alakú műanyag dobozba öntöttem. Hűtőben pár óra alatt megszilárdult, a dobozban levőt kockákra vágtam, mellé tettem a virág alakúakat: egy perc alatt elfogyott. :)
Másnap almát préseltem át a gyümölcscentrimmel, azt ízesítettem xilittel és főztem meg agar-agarral. Az eredmény épp olyan finom lett. Én nem nevezném gumicukornak, mert nem olyan az íze és az állaga is csak külsőre hasonlít a gumicukorra, de kóstolásra inkább zselé, ellenben finom és egészséges, a fiúknak pedig nagyon ízlett!