"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2012. december 21., péntek

Probiotikumokról

Biztosan sokan tudják, hogy az egészséges bélrendszer és az egészséges bélflóra nagy szerepet játszik az ételallergiák elkerülésében. Nem vagyok orvos, nem fogok részletekbe belemenni, már ajánlottam korábban itt EZT a könyvet, érdemes elolvasni. Azonban ha valaki a paleolit diétában jártas, illetve olvasott a könyvben a betegségek kialakulásáról és a szervezetünk működéséről, akkor már tisztában van azzal, hogy a hasznos bélbaktériumok milyen fontosak az egészségünk szempontjából.
A mai világban sajnos nagyon sok káros hatás ér minket, a feldolgozott és mű összetevőkkel dúsított élelmiszerek adják a piaci/bolti kínálat nagy részét. Egy esetleges antibiotikumos kezelés aztán pláne nagyon rossz hatással van a bélflórára. Ezzel az utóbbi időben elég jól tisztában is lettek az emberek, össze is kötötték, a kettőt, azaz ha antibiotikum, akkor kell probiotikum is. Igen ám, de nagyon nem mindegy, milyet választunk!

Két kisebb fiamnál is kiderült a héten, hogy candida albicans van a székletükben. Aki kicsit is ismeri a candidát, tudja, hogy normális esetben is megtalálható az emberben, de az kóros elszaporodása komoly gondokat és nagyon sok féle tünetet okozhat. Tekintve, hogy a legkisebb gyermekem még életében nem kapott cukrot, glutént és mesterséges anyagokat, egy candida diéta nálunk nem jöhet szóba, hiszen nem a helytelen táplálkozási szokások miatt alakult ki.

Az utóbbi időben összehozott a sors (számomra Isten, de ki miben hisz) olyan emberekkel, akik tudnak és akarnak segíteni, s összeismerkedtem olyanokkal is, akik konkrét tanácsokkal tudnak utat mutatni a gyógyulásunkhoz. Így alakult ki beszélgetésem egy vegyész úrral is, akinek a fő kutatási területe az emberi bélrendszer és ezen belül is a candida.
Nem írok ide téziseket és feltételezéseket arról, hogyan és miért szaporodhatott el az én kisfiaimban kórosan,  amikor nem táplálkoznak úgy, hogy az a candidázis táptalaja lenne, de azt meg szeretném osztani mindenkivel, milyen fontos és hasznos információkat kaptam ettől az Úrtól a probiotikumokkal kapcsolatban.

Manapság igen elterjedt probiotikum a Normaflore, amit valóban az antibiotikumok mellé már rutinszerűen "rendelnek" el az orvosok. Erről tudni kell, hogy ez egy génmanipulált baktérium, amit rezisztensé tettek az összes antibiotikumra, ráadásul nem is a normál bélflóra tagja! A rezisztencia-génjeit pedig képes átadni bármilyen kórokozónak, és ez a legfőbb oka a rezisztens törzsek robbanásszerű szaporodásának! Tehát nem csak nem használ, de hosszú távon kifejezetten káros is!

Akkor  hogyan és milyen probiotikumot válasszunk?
Mindenképpen olyat, ami az emberi bélflórában is megtalálható baktériumokat tartalmazza! Ugyanis itt is az üzleti érdek mindennél fontosabb, és sajnos nagyon sok cég olyan baktériumokat tesz bele, ami nem emberből, hanem állatból, pl. szarvasmarhából származnak. Miért? Mert ezek nem telepednek meg az emberben, de ugyanúgy kifejtik a hatásukat. Magyarul: függővé válik a szedője, mert kiszorítják a rendes humán bacikat, és ha abbahagyják a szedést - elkerülhetetlenül jön a visszaesés. Ahelyett, hogy a bélflórát helyrehoznák, csak a pénzt zsebelik be a gyártóik.
Fontos a mennyiség, baktériumonként legalább 10 a 9-ediken telepképző egység. Ezt úgy szokták jelölni hogy 109 CFU. Ha egy probiotikum mondjuk 10 a 7-ediken (107 CFU) bacit tartalmaz, ez az elvárhatónak csupán csak a századrésze. Nem mindegy, hogy egy, vagy száz kapszulával érjük el ugyanazt...
Ezentúl annál jobb egy készítmény, minél több baktériumot tartalmaz. A legfontosabb baktériumok, amik az emberi bélrendszer lakói, azok a Bifidobacterium bifidum és a Lactobacillus Acidophilus, valamint az egészséges csecsemők székletében megtalálható Bifidobacterium infantis. Amíg a csecsemő széklete csak ezt a szigorúan, és kizárólagosan csak az emberi bélben megtelepedő baktériumot tartalmazza, (ha az anyatejen kívül nem kap semmi mást) addig semmilyen kórokozó nem tud labdába rúgni a bélben. Ha sikerülne elérni, hogy ez domináljon, akkor ez szép lassan kiszorítja az összes kórokozót.

És ha már ez az utolsó 2 mondat, had ragadjam meg az alkalmat, hogy itt is újra hangsúlyozzam a szoptatás fontosságát! Természetesen egészséges anya tud a gyermekének egészséges tejet és hasznos bacikat átadni, de az is köztudott, hogy a tejen keresztül biztosítani tudjuk kisbabánknak is a hasznos bacikat, ha mi szedünk probiotikumokat a szoptatás alatt és kiegyensúlyozottan, egészségesen táplálkozunk,élünk!

2012. december 18., kedd

Lapótya, avagy gluténmentes kenyér helyett:

Egy kedves barátnőmtől kaptam először lapótyát, kenyér helyettesítésére kiváló, ő gyakran süt ilyet, s hozott nekem ajándékba. Nagyon megtetszett nekem is, mert valóban, ahogy a kenyeret, meg lehet kenni vajjal, lekvárral, bármivel, lehet rá tenni felvágottat, akármit. Ami pedig a legjobb benne, hogy fagyasztható, így én 1 hétig minden reggel lapótyát reggeliztem, amikor kaptam kóstolót belőle, minden reggel kivettem a fagyasztóból egyet és 10 mp alatt kiengedett mikróban.
Ez tulajdonképpen olyan, mint egy kicsit vastagabb és puha ostya. S nagy előnye, hogy sokféleképp elkészíthető, így lehet gluténmentesen is, tej és tojás alapból nem kell hozzá, és a zöldség is bármi lehet benne: burgonya, káposzta, sütőtök, tök..., én ma csicsókával csináltam.
Egy feltétele van: kontakt grillsütő, de talán serpenyőben is működhet, ha kilapítjuk és megfordítjuk időben.

Hozzávalók 4 db laphoz:
- 4 kisebb csicsóka, vagy 1 közepes krumpli, vagy 2-3 maroknyi reszelt káposzta...
- 100gr liszt (nálam 40gr kölesliszt, 60gr rizsliszt volt itt, de próbáltam már 100gr hajdinalisztből is és finom lett, tehát bármilyen lisztből jó),
- 1 evőkanál olivaolaj,
- víz, só  (esetleg más fűszerek, fokhagyma, majoranna...)


A csicsókát (vagy azt a zöldséget, amivel készítjük) meghámozzuk és lereszeljük. A liszttel és az olajjal összekeverjük, s annyi vizet öntünk hozzá, hogy kicsit folyós massza legyen. Kicsit megsózzuk, majd a már előmelegített grillsütőre teszünk belőle kb. 1 púpos evőkanálnyit, s ahogy lecsukjuk a sütőt, az kilapítja, s szép vékony lapot süt belőle. Nekem 4-es fokozaton 10 perc alatt készültek el a lapótyák.




Vacsorára házi májkrémmel ettem, nagyon finom volt!

2012. december 15., szombat

Apró sikerek és örömök

Ahogy írtam már, a zöldségfasírt nagyon siker a gyerekeknél, így kipróbáltam, hogy sütés előtti állapotában fagyasztható-e. Igen! Nagy öröm ez, hogy van félkész termék a mélyhűtőben, amit már csak kisütni kell, ha valamit gyorsan kell csinálni. S nem csak hús helyett, de köretként is jó, hiszen zöldségből van :)
Ezentúl pedig akármiből meg lehet csinálni. Nem csak tökből, répából, de akár brokkoliból, karfiolból is. Én szeretem több zöldség keverékéből vegyesen, és a gyerekeknek is ízlik így. Ma karfiol-brokkoli-répa kombinációból készült, a párolt zöldségeket leturmixoltam, s onnantól a recept változatlan :)


2012. december 14., péntek

Meggyes-csokis süti (tejmentes, tojásmentes, gluténmentes)

A sütőtökös piskótát csináltam meg meggyel és Boci étcsokival, nagyon finom lett! 
Hozzávalók:
- 250 gr sütőtökpüré (sült tök kikanalazott és leturmixolt húsa),
- 160gr kölesliszt,
- 50ml meleg vízben elkeverve 6 teáskanál burgonyakeményítő vagy tojáspótló por,
- 50gr Liga margarin,
- 70 gr xilit,
- kb. fél csomag sütőpor,
- őrölt fahéj,

- 1 tábla Boci étcsoki,
- fél üveg befőtt meggy

A margarint a xilittel, a burgonyakeményítőt a langyos vízzel összekeverem, majd minden hozzávalót összeöntök. A Boci étcsokit apróra vágom (fél kockákra), a meggyel együtt belekeverem a tésztába, majd sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm és tűpróbáig sütöm.
Melegen még kicsit lágy a tésztája, de ha kihűlt akkor szépen szelhető, mégis puha finomság lesz!

2012. december 12., szerda

Kókuszos gesztenyerúd (tejmentes, gluténmentes)

Sajnos pontos mennyiségeket nem írtam fel, de 1 rúdhoz a hozzávalók nagyjából:
-1 csomag, azaz negyed kiló gesztenyepüré,
- rumaroma, xilit (cukor) ízlés szerint,
- gabonatejben főtt köles (kb 100gr kölest főztem meg 1 deci víz, 3 deci rizstej keverékében)
- 100 gr mazsola,
- kókuszreszelék

A kókuszreszelék kivételével az összes hozzávalót összegyúrom, a főtt kölesből annyit teszek bele, hogy gyúrható keménységű masszát kapjak. Egy nagyobb darab alufóliát kiterítek, megszórok kókuszreszelékkel, majd a masszát ráteszem és kicsit nyújtom, formázom. Ezután feltekerem a fóliát és fóliázva rudat formálok belőle. Kicsomagolom, megnézem, hogy mindenhol kellően kókuszos lett-e, ha nem, akkor még szórok rá, majd visszacsomagolva pár órára/fél napra visszateszem a hűtőbe.
Szelhető, egészséges finomság lesz belőle!


Répa fasírt (tejmentes, tojásmentes, gluténmentes)

A múltkori tökfasírt sikerén felbuzdulva újabb golyóformázásba fogtam. Ezúttal csak répám volt itthon zöldségek közül, így abból készült a fasírtgolyó.

Hozzávalók kb. 20 db kicsi fasírtgolyóhoz:

- 3 közepes szál sárgarépa,
- 1 közepes fej hagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 2 szelet Shar pan carré gluténmentes kenyér,
- 4 teáskanál kukorica/burgonyakeményítő 50 ml langyos vízben elkeverve,
- só, majoranna, petrezselyem, pirospaprika, vegamix,
- gluténmentes zsemlemorzsa (Fe-mini)

A répát puhára főzöm és péppé turmixolom (én botmixerrel csináltam). Az apróra vágott hagymát, a pürésített fokhagymát és a vízben elkevert keményítőt a répapüréhez adom. Ízlés szerint fűszerezem. Pici vízzel átitatott kenyérszeleteket a pürébe morzsolom, majd még annyi kenyérmorzsát teszek bele, hogy jól formázható massza legyen. Ezután kis golyókat formázok, amit morzsában megforgatok és közepes lángon olajban megsütök. Nagy sikere volt!


2012. december 7., péntek

Csokis - mazsolás teasütemény (tej-, tojás-, gluténmentes)

Szintén egy sütőtökös recept átdolgozva :) Eredetileg keksz recept volt, de nekem egy puha omlós süteményem lett belőle, tea, gabonatej/kakaó/kávé mellé kiváló finomság!

Hozzávalók:

- 350gr sütőtök püré,
- 300gr kölesliszt,
- 100gr kölespehely,
- 250gr xilit,
- 220gr Liga margarin,
- 2 tk fahéj,
- 2 tk szódabikarbóna,
- 1 csipet só,
- 100gr mazsola,
- 1 tábla Boci étcsoki,
- 2 tojásnak megfelelő tojáspótló por elkészítve, vagy 40ml vízben 4 tk burgonyakeményítő

A margarint először a xilittel krémesre keverem, majd hozzáadom a tököt és a tojáspótlót. Egy másik tálba a többi összetevőt elvegyítem ( a csokit apróra vágom), majd a 2 tál tartalmát fokozatosan adagolva összeöntöm. Csomómentesre keverem, majd sütőpapírral bélelt tepsire adagolom a tésztát evőkanállal. Kb. diónyi kis halmokat kell kiadagolnunk, majd előmelegített sütőben kb. 150fokon 20-25 percig sütjük.

Egy kicsit több csokit még elbírt volna, de mi nagyon szeretjük a csokis sütiket, lehet, másnak már úgy sok lenne.