"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2012. november 26., hétfő

Jótékonysági licit indul

Mától vasárnap, azaz december 2-a éjfélig lehet licitálni a felajánlott tárgyakra, mely összeget teljes egészében a Szegedi Újszülött Mentő Alapítványa kapja!
Licitálni a blogban tett megjegyzéssel lehet. A felajánlók listája ITT található, de csatlakozhattok hozzánk a Facebookon is.

Sajnos időm nem volt nagy dologgal készülni, de mindenképpen fel akartam ajánlani én is valamit, így egy horgolt mobiltartót készítettem. Kikiáltási ár 500ft.

Jó licitálást! S kérek mindenkit, hogy gondoljon a közelgő ünnepekre, milyen szép olyan ajándékot adni szeretteinknek, amivel ráadásul újszülött/koraszülött babák ellátását is segítjük!

2012. november 23., péntek

Csokis túrótorta (tej-, tojás-, gluténmentes)

Hozzávalók egy 18cm-es kapcsos tortaformához:

Piskótához:

- 1,5 dl almalé,
- 1 evőkanál almaecet vagy citromlé,
- 60gr xilit,
- 140gr gluténmentes liszt (én Anni Panni lisztkeveréket használtam),
- 1 evőkanál Szerencsi kakaópor,
- fél csomag sütőpor,
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna,
- 1 csipet só,
- 2 evőkanál liga margarin,
- 2 evőkanál étolaj


"Túróhoz":
- 100gr köles,
- kb. 3 dl rizstej,
- kb. 30 gr xilit,
- fél citrom leve és héjja

Díszítés:
- 1 tábla Boci étcsoki (90gr),
- pár szem magozott meggy (fagyasztott vagy befőtt meggy is jó),

A kölest 3 dl rizstejbe felteszem főzni, rendszeres időközönként megkeverem, szükség esetén pótolom a folyadékot. Amikor megpuhult, belekeverem a xilitet (ízlés szerinti mennyiséget) és fél citrom levét, valamint fél citrom finomra reszelt héjját. Az egészet főzöm még 1-2 percig, majd botmixerrel kicsit átturmixolom.
Eközben az almalevet az ecettel és xilittel habosra keverem, a piskóta többi száraz összetevőjét egy másik tálban szintén elkeverem, majd az egészet összeöntöm. Belekeverem a margarint és az olajat, majd margarinnal kikent és rizsliszttel megszórt kapcsos tortaformába öntöm. 175-180 fokon kb. 20 percig sütöm.

Amíg a piskóta sül, lereszelem nagylyukú sajtreszelőn az étcsokit, ha nem magozott meggyem van otthon, kimagozom a meggyet.
Amikor a piskóta kész, kicsit hűlni hagyom, addig a kölestúró is hűl. Majd a tortaformában hagyva a piskótát, ráöntöm a kölest, elsimítom, ráöntöm a reszelt étcsokit és finoman belenyomkodom a meggyet, hogy ne guruljon le a torta tetejéről.
Az egészet hűtőbe teszem és pár órát állni hagyom. Amikor a csoki megdermedt, kiveszem a tortaformából és szelhető, fogyasztható. Jó étvágyat!


-

2012. november 22., csütörtök

Karfiol krémleves (gluténmentes, tejmentes)

Hozzávalók 4 főre:
- negyed kiló karfiol,
- 2 dl rizstejszín,
- 1 bio gluténmentes húsleves kocka,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 csomag (20dkg) natúr vagy mozarella ízű Viofast növényi sajt

A karfiolt megpárolom (így a rákellenes tulajdonsága megmarad), a rizstejszínhez fokhagymanyomóval hozzáadom a fokhagymát és a leveskockát, az egészet átforralom. A karfiollal és annyi párolólével együtt leturmixolom, hogy krémes állagú de megfelelően híg levest kapjak. Lereszelem a növényi sajtot és azzal tálalom.

2012. november 19., hétfő

Ajánló

A Diéta ABC-nek új része nyílt, ahol süteményekkel, kávéval, hamburgerrel várják a gluténérzékeny, táplálékallergiás embereket :)

Még egy kicsit a szoptatásról - allergiamegelőzésről

Találtam egy nagyon jó cikket, a ránk vonatkozó részt idézem, ami a fél éves kort betöltött babákról szól:

"Ha a babánk eddig csak anyatejet kapott, és nem akarjuk elválasztani, nincs okunk arra, hogy bármilyen tejfélét bevezessünk az étrendjébe. Az anyatej mennyiségének nem kell csökkennie, a változás annyi, hogy szépen lassan másféle ételeket is adunk neki a szoptatás mellett. A tejtermelés nem csökken, ha nem korlátozzuk a szoptatások számát. A tej minősége pedig – a közhiedelemmel ellentétben – nem romlik. Az elválasztó (vagy kettes) tápszer nem arra való, hogy anyatej mellett adjuk a kisbabának. Ezt azoknak a babáknak találták ki, akiket féléves koruk előtt is tápszerrel tápláltak. A szoptatott babának nincs szüksége tejpépre, tejes bébiételre, bébidesszetre sem, sőt jobb, ha ezeket nem kínáljuk egyéves korig, hiszen a tehéntejfehérje növelheti az allergia kialakulásának veszélyét. A tehéntej bevezetését akár kétéves korig is kitolhatjuk, sőt teljesen el is kerülhetjük, ha valamiért ez a célunk. A tehéntej egyáltalán nem kötelező része a táplálkozásnak. Egyetlen állatfaj sem issza természetes körülmények között más állat tejét. Tej nélkül is lehet egészségesen táplálkozni."

Már csak 1 hét

... ha van bármi, amit elkészítenél és felajánlanál, jelentkezz ITT!


2012. november 15., csütörtök

Amarántos gesztenye desszert - könnyű és finom

Hozzávalók:
- 250gr gesztenyepüré,
- 10 evőkanál puffasztott amaránt,
- 1 dl rizstej,
- rizs tejszínhab, csipetnyi kakaó/karob por
(- ha natúr gesztenyepürét használunk, akkor ízlés szerint xilit/cukor és egy kis rumaroma)

A rizstejbe áztatjuk a 10 evőkanál amarántot, miután megpuhult, belekeverjük a gesztenyepürébe, az egészet kis tálkákba adagoljuk, s rizstejszínhabbal tálaljuk. Nagyon egészséges és tápláló finomság.