"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2012. február 16., csütörtök

Díj

"Sokoldalú blogger" díjat kaptam Mariettától, nagyon köszönöm!

Már tegnap láttam, hogy ajándékot kaptam, de nem jutottam szóhoz, ezért nem is írtam ezidáig. Egyrészt megtiszteltetés, másrészt nagy öröm, pláne, hogy olyan embertől kaptam, akit nem ismerek. Beleolvastam a blogjába és örülök, hogy ezáltal valamennyit megismerhettem belőle.
A díjjal kapcsolatos feladatok a díj megköszönése: még egyszer nagyon köszönöm, sokat jelent!, illetve írnom kell magamról 7 dolgot. Nehéz 7 külön részre szednem, mit is gondolok magamról, ezért inkább csak írom, ami eszembe jut. Anya vagyok. Olyan ember vagyok, aki kiharcolja, amit kell, megoldja, amit tud, de nem szégyell segítséget kérni. Hiszem, hogy nem véletlenül alakul úgy az életünk, ahogy, egyre nagyobb a meggyőződésem, hogy Isten útjai kifürkészhetetlenek. Hiszem, hogy akármi is áll előttem, képes leszek megbirkózni vele. Hiszem, hogy mindennek oka és célja van. Hiszek Istenben. Hiszek a családomban épp úgy, mint magamban, ha nem jobban. Egészségre való törekvésem nem csak testi, hanem lelki oldalról épp úgy fontos. Vallom, hogy szeretet és hit nélkül nem lehet élni!
A díjat sok szeretettel küldöm tovább Patinak, Timinek, Linának (talán kedvet kap, hogy blogjában megossza a sok új alkotását és megmutassa milyen sokoldalú), Erikának, Zsuzsinak és Dettinek.

2012. január 24., kedd

Gyors, könnyű, finom


Ilyen ételeket fogok leginkább írni, mert most sütni-főzni nincs időm, örülök, hogy összecsapok valamit, ami számunkra is ehető. Ma gyömbéres tejszínes húst csináltam petrezselymes rizzsel. Basmati rizst kifőztem, enyhén sóztam, borsoztam, majd friss petrezselymet vágtam rá és összekevertem.
Felszeleteltem fél kiló csirkemellet, sóztam, borsoztam azt is, majd olajjal kikent tepsibe tettem, s őrölt gyömbérrel kevert zabtejszínnel öntöttem le (2,5 dl zabtejszín került fél kiló husira). Sütőben puhulásig lefedve sütöttem 200 fokon, majd kicsit még alufólia nélkül, hogy a teteje megpiruljon. Nagyon finom lett.

2012. január 19., csütörtök

"Carbonara" tészta (tej-, tojás-, szójamentes)


Durum tésztát kifőztem, csirkemellsonkát és a tegnap belinkelt "sajtot" kockákra vágtam. Sonkából nagyon szeretem a Lidl-ben kapható Dulano márkájút, mert 97% a hústartalma és se tej-, se szójafehérje nincs benne.
A főtt tésztát tepsibe öntöttem, rászórtam a kockára vágott "sajtot" és sonkát. Zabtejszínt összekevertem egy kis bazsalikommal, borssal és sóval, s ráöntöttem. Úgy 20 percet sütöttem 200 fokon. Nagyon finom lett! Gluténmentes diéta esetén rizstésztával és rizstejszínnel  kiváló :)
Nekem hiányzott belőle egy kis fokhagyma, s a tetejére szívem szerint tettem volna paradicsomkarikákat, de ezeket most minimanó miatt nem tehettem meg. Így is nagyon ízlett!

Új profil

Ugyan eredetileg azért indítottam a blogot, hogy olyan élelmiszerek felhasználásával főzzek finomakat, amik hatásosak a daganatok ellen, azonban most új élethelyzetbe kerültem. Legkisebb fiam szoptatom, így már nem jöhet szóba főzés során rengeteg olyan zöldség-gyümölcs, amiből amúgy sokat kellene fogyasztani, mert manómat nagyon érzékeny pocakkal áldotta meg az ég. Ehhez tejallergia és nagy valószínűség szerint tojásallergia is társul, azaz most olyan diétát kell tartanom, amiben se tej, se tojás, se puffasztó étel, s egyéb allergén sem lehet. Tehát mostantól tej- és tojásmentes ételekkel töltöm meg a blogot és a pocakunkat is.

2012. január 17., kedd

"Sajt"ajánló

EZT a sajthelyettesítőt Lina barátnőm ajánlotta, s hozott is nekem, így ma kipróbáltam. Valóban egész jó. Nekem inkább sajt és teavaj keverékére hasonlít az íze, de finom, a sonkás szendvicsemet igazán feldobta. Már nagyon hiányzott a sajtfogyasztás az életemből.

2011. december 31., szombat

Boldog új évet!

Eltűntem kicsit, aminek az egyik oka, hogy nem nagyon főztem mostanában semmit, amit megírhatnék. Miután közel 1,5 hónapig a hasmenős vírussal szenvedtünk, nem igazán tudtam kísérletezni és a daganatellenes diétával foglalkozni. Mostanában pedig -és még egy ideig- az veszi el az időmet, hogy december 7-én megszületett a legifjabb családtagunk.
Amint lehet, szeretnék visszatérni a konyhába, addig is BOLDOG, EGÉSZSÉGES és FINOM ÉTELEKBEN GAZDAG ÚJ ÉVET kívánok minden kedves olvasómnak!

2011. november 19., szombat

Kalács továbbfejlesztve

Ma sikerült újra csinálnom (sajnos hetek óta hasmenős vírussal küzdöttünk, így nem sütöttem-főztem), s most 15dkg teljes kiörlésű búzalisztet tettem bele, s 35 dkg fehér tönkölylisztet. Így is nagyon finom lett és nem lett túl barna.
A 2 teáskanál cukor helyett elég volt 1 is, s mellé még 2 teáskanál xilitet tettem bele.

Így még egészségesebb :) És ugyanolyan finom, mint múltkor volt!

A tepsi alját sütőpapírral kibélelni is abszolút bevált, nem kellett tepsit kenegetni és szépen ki tudtam emelni a kalácsot.