"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2015. január 11., vasárnap

Töltött fánkok (glutén-, tej-, tojásmentes)

Kati barátnőm és szerzőtársam találta ki hogy lehetne töltött fánkot csinálni házilag mindenféle felszerelés nélkül. Ma fánksütős napot tartottunk mind a ketten, így ezt a receptet bár én blogolom ki, közösen osztjuk meg.

Hozzávalók (8-10 nagyobb töltött fánkhoz):
- 300 gr gm lisztkeverék (nekem 200 gr nutri free dolci, 50 gr nutri free per pane és 50 gr alfa-mix volt, maradék lisztekkel dolgoztam),
- 50 gr cukor (nálam 20 gr cukor 30 gr eritrit),
- 1 mokkáskanál xantán gumi,
- 1,5 dl kókusztej,
- 1 dl langyos víz 1 tk cukor 1 zacskó porélesztővel elkeverve,
- 50 ml olaj

Tölteléknek én vaníliás pudingport készítettem el 3,5 dl kókusztejjel, így jó sűrű krém lett. Nem használtam fel mindet :) Legközelebb csokipudinggal is kipróbálom, Kati barátnőm pedig lekvárral készítette el ma.

Az élesztőt felfuttattam, ezalatt a száraz hozzávalókat összekevertem. A nedveseket és az élesztőt is hozzáadtam, összegyúrtam a tésztát, majd bő fél órát kelesztettem meleg helyen. Újra átgyúrtam a tésztát, kinyújtottam fél-1 cm vastagra lisztezett felületen, majd bögrével kiszaggattam. 1 karikára tettem közepére 1-2 tk pudingot, majd egy másik karikát rátettem, a széleit jól összenyomkodtam, a bögrével még egyszer kiszaggattam a már összeragasztott töltött tésztát. Miután mindegyiket megtöltöttem, még negyed órát kelesztettem, majd közepes lángon forró olajban aranybarnára sütöttem.


2015. január 6., kedd

Briós tej- és gluténmentesen, csökkentett cukortartalommal

A fiúknak próbálok tojást adni, egy szakmailag az ételallergiák területén magasan képzett orvos azt mondta, hogy 200 fok felett minimum 30 percig sütött tojás fehérjeszerkezete már módosul annyira, hogy kevésbé allergizáljon. Tehát kerestem egy olyan receptet, amiben nagyjából megfelel a sütési kritérium 200 fok-30 percnek.
Verától már sütöttem korábban is, nagyon jó receptjei vannak. Most a kalács-briós receptjét módosítottam úgy, hogy tápiókamentes legyen és kevesebb cukor és rizs legyen benne, így minden gyerekem eheti.
Hozzávalók 4-5 brióshoz:

- 250 gr gluténmentes liszt (nálam 160 gr alfa-mix, 60 gr hajdinaliszt, 30 gr burgonyakeményítő),
- 75 gr cukor-édesítő (nálam 35 gr porcukor, 40 gr eritritol),
- 1 tk citromlé,
- 2 tojás sárgája + 1 a lekenéshez (kacsatojást használtam),
- 1 csomag dr. Oetker Expressz élesztő,
- 70 mg tejmentes margarin olvasztva,
- 60 ml langyos kókusztej,
- 1 csipet vaníliapor vagy 1 csomag vaníliáscukor,
- 1 ek útifű maghéj

Az egészet összegyúrtam, 4 részre osztottam, mindegyikből vékony rudakat sodortam belőlük és csigaalakban feltekertem őket. A maradék tésztából egy minicsigát készítettem. Az egészet margarinnal kikent és liszttel megszórt tepsire helyeztem és 50 fokra előmelegített sütőben 20 percet állni hagytam. Ezután lekentem tojássárgájával őket, megszórtam a tetejüket is némi eritrittel és 200 fokon 30 perc alatt készre sütöttem.