"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2014. december 15., hétfő

Hamis raffaello (egy királyfinak) tej-, glutén- és rizsmentes

Nem olyan régen egy kedves barát kenyérre kente Dorkámat, egy olyan nasival, amit mindketten ehetnek. Hatalmas élmény volt számára, hogy valaki, egy felnőtt, olyanokat eszik mint ő, és ez a valaki nem Emi és fiai, mert őket tudja.
Az akkor hamar elfogyó hamis raffaello receptet kértem el Hajnimtól és alakítottam úgy, hogy ne csak glutén és tejmentes, hanem rizsmentes is legyen. Tehát akinek nem jelent gondot a rizs használhat rizstejet és rizslisztet, kókusztej és hajdinaliszt helyett és akkor nem kell csak egy ek vaníliás puding.

Kókuszgolyó :
3 dl tejjé hígított Cocomas
3 ek hajdinalisz
20g  gm vaníliás pudingpor
10 csapott ek cukor vagy annak megfelelő édesítő
100g tejmentes sütőmargarin
250g kókuszreszelék

A hajdinalisztet elkeverjük a pudingporral, majd a kókusztejjel sűrű puding állagúvá főzzük, óvatosan adagoljuk bele a cukrot/édesítőt, nehogy túl édes legyen, hiszen utánaédesíteni lehet még, ha szükséges. Majd félrehúzzuk, belekeverjük a margarint, olvadásig kavarjuk, aztán 200g kókuszt is hozzáöntünk.  Jól golyóvá formázható, de puha massza lesz belőle.
Tenyerünkbe teszünk egy kicsit, koronggá lapítjuk és tehetünk bele mandulát, szeleteltet vagy egészet, aszalt meggyet,áfonyát vagy akár finomra reszelt csokiból is egy csipetet, de töltetlenül is nagyon finom. Golyóvá formázzuk, beleforgatjuk a maradék kókuszba. Tálalásig hűtőben tároljuk, letakarva,hogy ne száradjon ki.
Szuper vendégváró nasi.