"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2014. október 28., kedd

Zserbó tej-, tojás-, gluténmentesen, csökkentett cukortartalommal

Életem legjobb zserbóját férjem nagymamája készítette. Töménytelen mennyiséget meg tudtam enni belőle. Elég bonyolult süteménynek tűnt, nem gondoltam, hogy valaha én is készíteni fogok, azt pedig kiváltképp nem hittem, hogy rögtön mindenféle mentes verzióban. De egy kedves ismerősöm nagyon gusztusos gluténmentes zserbót csinált pár napja, rögtön a számban éreztem a férjem mamája által készített zserbó ízét. Sajnos ő már nem él és azóta mi se ehetünk sok mindent, így az ismerősöm  RECEPTJÉT kicsit módosítva, hogy tej- és tojásmentes is legyen, elkészítettem én is ezt a finom süteményt.

Hozzávalók egy kb. 22x30cm-es tepsiben készült adaghoz:

Tésztához:
- 260gr Glutenix alfa-mix liszt (vagy Angliában is
kapható Doves farm white self-raising lisztből 160 gr és 100gr tápiókakeményítő),
- 60 gr eritritol,
- 30 gr porcukor,
- csipet só,
- 1 mokkáskanál sütőpor,
- fél zacskó porélesztő 70ml kókusztejben 1 tk cukorral
- 100 gr tejmentes margarin
- 30 ml vízzel elkeverve 3 tk zselatin fix és 1 tk útifű maghéj

Töltelékhez:
- 130 gr darált dió,
- 50 gr eritritol,
- 40 gr porcukor

- kb 200 gr anyósom által xilittel készített sárgabarack lekvár

Tetejére :
- 6 ek víz 4 ek cukorral, 2 ek eritritollal, 4 ek kakaóporral és 2 ek tejmentes margarinnal összefőzve

Az élesztőt felfuttattam a cukros kókusztejbe, a száraz hozzávalókat összekevertem egy nagy tálba. A zselatint és az útifű maghéjat elkevertem a vízzel, majd hozzáadtam az élesztővel együtt a tálban már összekevert többi alapanyaghoz. A margarint picit megolvasztottam és azzal együtt összegyúrtam a tésztát, ami még egy pici lisztet felvett, majd hűtőbe lefedve félretettem.
A diót nekem darálni kellett, utána összekevertem az édesítővel és cukorral. Előkészítettem a lekvárt, elharmadoltam az adagokat.
A tésztát kivettem a hűtőből, 4 egyenlőre részre osztottam, majd egyenként nagyon vékonyra nyújtottam őket. Egész jól nyújtható tésztát kaptam, nem tudom, hogy a zselatinnak köszönhetően-e, de a gluténmentes lisztekhez képest meglepően könnyű volt vele dolgoznom.
A sütőpapírral bélelt tepsibe tettem az első nyújtott tésztalapot, megkentem vékonyan lekvárral, egyenletesen megszórtam a cukros dióval, majd rá következett az újabb tésztalap. Ezt is megkentem lekvárral és megszórtam cukorral, majd ismét egy tésztalap következett. Ez volt az utolsó lap, amit megkentem és megtöltöttem, ami erre következett tésztalap, azt már csak rálapogattam az egészre, majd villával megszúrkáltam és fél órára lefedve állni hagytam. Miután letelt a fél óra, előmelegített sütőben 180-200fokon fél óra alatt készre sütöttem. Kicsit hűlni hagytam, elkészítettem közben a csokimázt a tetejére. Egyenletesen ráöntöttem, elkentem rajta a bevonatot, majd hűtőbe tettem 2 órára.