"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2014. július 12., szombat

Gluténmentes foszlós kalács meggyel (tej- és tojásmentes)

Megismerkedtem a Nutri free család sütilisztjével is., tartós barátság lesz, az biztos, mert életem eddigi legjobban sikerült süteménye lett belőle :)
Az ötlet  Emitől jött , valami hasonlóra vágytam. De mindenképpen ki akartam próbálni a sütilisztet, igy azt használtam és cukorral készült meg egy kis csavarral.

- 250 g Nutri fee mix per Dolci,
- 50 g Alfamix,
- 100 g cukor,
- 2 vanilincukor,
- 2 ek olaj,
- 1/2 csomag Dr. Oetker expressz élesztő,
- egyik felébe 1 ek 20-22%-os holland kakaó,
- kb 250 ml rizstej, abba egy csipet mézeskalács fűszerkeverék,
- két maroknyi magozott meggy

A száraz anyagokat összekeverem, majd elvegyítem a rizstejjel és az olajjal- annyi rizstejet teszek hozzá, hogy lágy galuskatészta állaga legyen. Kiveszem a felénél kicsit kevesebb részét a tésztának egy másik tálba és elkeverem a kakaóval.
A magozott meggyet bevonom liszttel ( rizsliszt vagy kukoricakeményitő), hogy ne áztassa el a tésztát.
A lágy tésztát nagy kanállal egy kikent, lisztezett szögletes kenyérformába teszem, valahogy úgy, hogy 2 világos közt egy kakaós réteg legyen.  A kakaósra szórom a meggyet, egyenletesen. Langyos sütőben 15 percig kelesztem, majd 180 fokon sütni kezdem. Mikor kicsi színe kezd lenni, alufóliával  letakarom s lejjebb veszem a sütőt 170 fokra és kb fél órát sütöm még- én is lyukakat szúrtam az alufóliára, hogy a gőz távozzon.
Puhább, mint eddig bármelyik kalácsom, beleértve az időszámítás előtti (diéta előtti) búzás-tejes kalácsaimat is. Nagyon gyorsan elfogyott, pedig nem volt kis adag :)