"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2014. május 5., hétfő

Vaníliás málnatorta (gluténmentes, tej-, tojásmentes, fruktóz malabszorpcióban ehető)

A tészta receptet csak kicsit módosítottam, így a hozzávalók egy nagy kapcsos tortaformához:
Piskóta:
- 250gr alfamix gluténmentes lisztkeverék,
- 110 gr eritritol,
- 2 tk sütőpor,
- 5 ek holland kakaópor,
- 2 tk útifű maghéj egy kis vízben elkeverve,
- 2 dl víz,
- fél citrom leve,
- 1 dl híg kókusztej vagy más növényi tej (én fél deci Cocomas kókuszkrémet higítottam fél deci vízzel),
- 1 dl olaj

Krém:
- 7 ek xilit,
- 2 Dr. Oetker vaníliás pudingpor,
- 2 tk agar-agar,
- 5 dl mandulatej,
- 1,5 dl Cocomas kókusztej,
- 3,5 dl víz

Tejejére: 
- 2 ek xilit,
- 1 tk agar-agar,
- 5 dl víz
- 200 gr málna

A piskótához a száraz hozzávalókat összekevertem, majd először az olajat, kókusztejet és citromlevet adtam hozzá, a vízben elkevert útifű maghéjat, végül a vizet. Csomómentesre kevertem és sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntöttem. 180 fokon (5ös fokozaton gázsütőben) nagyjából 25 percig, tűpróbáig sütöttem.
Amíg a piskóta sült, elkészítettem a krémet. A vaníliás pudingport összekevertem a xilittel, agar-agarral és 1 dl mandulatejjel. A többi folyadékot feltettem főni, amikor az forrt, beleöntöttem a csomómentesre kevert xilites pudingport és addig főztem kislángon, amíg besűrösödött.

A zselét a tetejére szintén úgy készítettem, hogy a kis vízben elkevertem az agar-agart és xilitet, a víz többi részét feltettem főni, majd forráskor összekevertem, kicsit még forraltam rajta, végül hagytam hűlni.
Amikor a piskóta elkészült ráöntöttem a pudingos krémet, elhelyeztem a tetején finoman belenyomkodva a málnát. A zselé csak akkor kezdett dermedni, amikor már teljesen kihűlt, így mielőtt egybeállt volna, de már látszott, hogy kezd sűrűsödni, ráöntöttem a torta tetejére. Én egy éjszakát hagytam állni, másnap vettem csak ki a formából.

A málna fruktóztartalmával számolni kell fruktóz malabszorpció esetén. A fiaim csillogó szemmel ették, s bár "mentes" torta, férjemnek is ízlett.