"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2013. június 9., vasárnap

Fruktóz malabszorpció

El vagyok maradva a blogolással. Már 1 hónapja, hogy Marcipánnal kilégzési teszten voltunk, amin minden reményem ellenére kijött, hogy a gyümölcscukorra is érzékeny. Gyümölcscukor elsősorban a gyümölcsökben van, de a zöldségek is tartalmaznak, s hogy a helyzet még bonyolultabb legyen, a kristálycukor, nádcukor, méz, barnacukor szintén. Így minden cukros és gyümölcsös étel is tiltólistára került, amiből a cukor engem nem zavar, mert eddig se fogyasztott Marci cukrosat, de a keksze és a kedvenc vegetáriánus zsírja almasűrítményes volt, a gyümölcsöt nagyon szerette mindig, a lekvárt én szerettem volna bevezetni.
Jó 1 hónap távlatából írni, mert azóta már tisztult és rendeződött a helyzet bennem, a kezdeti elkeseredésem már rég elmúlt, jártunk dietetikusnál, kaptunk fruktóz táblázatot és napi 1 gr fruktózt engedélyezett.
Sajnos Marcinál nem jutottam még odáig, hogy számoljam a fruktózt, örülök, ha enni tudok adni neki. Elég nehéz egy olyan gyereket változatosan és az életkorának megfelelően táplálni, aki a gyümölcscukor mellett minden fő fehérjére is érzékeny. Ami biztonsággal nem tartalmaz fruktózt, az általában a hús vagy tej, búzában van kevés, tehát minden, amire allergiás.
Jelenleg csak annyira figyelek, hogy teljesen visszavettem a gyümölcsfogyasztását, a gyümölcssűrítményes kekszet és vegazsírt, az édes zöldségeket. A gesztenye és kókusz fruktóztartalmát nem találtam sehol, de a gesztenyét nem merem adni, mostanában minden édeset kókuszosan készítek. Édesítésnek a xilit, eritritol, stevia és szőlőcukor használhatóak, annak idején felfedezett rizsszirup fruktóztartalma is szinte nulla, úgyhogy jelenleg lekvár és méz helyett ezt kapja, 2 naponta eszik rizsszirupos kenyeret. Nagyon élvezi!
Sajnos már lassan hónapok óta nem tünetmentes, de kezelhető szinten tudom tartani és ismét nagyon jól fejlődik, hízott 1 kg-ot és nőtt 1 cm-t az utóbbi 2 hónapban. Beszereztem vadhúsokat, amiket ciklusosan fogyaszthat, így fácánt, vadkacsamellet készítek, a halat heti kétszer simán bírta, így ezt háromra emeltem, s marad a heti 1 csirkehús. Ezzel a hét napjait már le tudom fedni úgy, hogy minden nap kapjon húst, ami a fehérje miatt nagyon fontos, ugyanis a tápszert semmilyen módon, semmibe rejtve nem fogadja el.
Zsírnak a dietetikus javaslatára bevezettük a libazsírt, majdnem minden nap eszik zsíros teljes kiörlésű élesztőmentes tönkölykenyeret.
Én most kekszsütésre adtam a fejem, mert a már jól bevált sütőtökös keksz magas fruktóztartalmú volt, a boltban kapható kekszek mind fruktózosak. Csak a Müllerben kapni rizsszirupos gluténmentes kekszet, az ára a csillagos ég, úgyhogy kísérletezek keksz téren. Addig is sós kekszeket kap (szintén a Müllerben tudok venni teljes kiörlésű tönkölykekszet, cukormenteset, és a bioboltokban kapok még sós kekszeket tönkölyből). Valami édes kekszer viszont szükség van, pláne, mert az összes édesség iránti vágyát a gyereknek most a rizsszirupos kenyér és a xilites rizstej teszi ki. Néha készítek tejberizst vagy tejbegrízt, de nem igen tudok mit rátenni, hiszen a kakaóra is allergiás, a karob por is fruktózos..., nem könnyű eset.

Összegzem, hogy miket nem ehet/ehet:
Tilos: tej, szója, háziállatok húsa (és azokból készült termékek), búza, rozs, zab, fruktóz (és fruktóztartalmú édesítő), édes gyümölcs, krumpli
Alkalmanként ehet (4-5 naponta): csirkemell hús, vadhúsok, hal (2-3 naponta), kukoricából készült ételek (kukoricapehely, kukoricalisztes étel....)
Ehet: gluténmentes gabonák, teljes kiörlésű tönköly, alacsony fruktóztartalmú zöldségek, fruktózmentes édesítők, kókusz, gesztenye (fruktóztartalom figyelembevételével), libazsír, tejmentes margarinok, olajok nagy része, fűszerek
Kipróbálás alatt áll vagy közeli tervbe van véve: fehér tönkölyliszt, durumliszt, tojássárgája, gomba, dió/mák

Távlati terv a húsok végigpróbálása, ha heti 1 alkalommal tudna enni normál húsokat (pulyka, sertés, marha), az is nagy segítség lenne, illetve szeretném a fehérjéket kombinálni, hogy ne csak egy étkezésre jusson állati fehérje/nap.