"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2012. október 17., szerda

Tejszínes tonhal kelbimbós tésztaágyon (tej- és gluténmentes)

Hozzávalók (3 főre):
- 200 gr kelbimbó
- 200 gr rizstészta
- 2 tonhalkonzerv (Rio mare-t szoktam használni)
- 2 dl rizstejszín
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kupak almaecet
- só, bors, petrezselyem

A kelbimbót puhára párolom, a rizstésztát megfőzöm. Amíg ezek elkészülnek, serpenyőbe öntöm a 2 tonhalkonzervet, összenyomom a 2 gerezd fokhagymát és a hallal együtt a konzerv saját olajában kicsit megpirítom. Sózom, borsozom, 1 tk apróra vágott petrezselymet szórok rá, majd ráöntöm a rizstejszínt és az almaecetet. Forralok rajta egyet, és kész.

Nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető étel, ami sok értékes tápanyagot tartalmaz. A konzerv, ha jót választunk, saját lében vagy olivaolajban van eltéve, ami omega3-ban gazdag. A tonhal önmagában nagyon értékes: "Magas proteintartalma és alacsony energia tartalma miatt (200 kcal/100 g) a sportolók, fogyókúrázok kedvelt étele. Húsa szelént, magnéziumot, B vitaminokat, omega 3 zsírsavakat tartalmaz. ... A konzerv tonhal lehet olívaolajos, növényi olajos vagy saját levében eltett. Kutatások azt bizonyítják, hogy a saját levében eltett tonhal tartalmazza a legtöbb omega 3 zsírsavat. " (Forrás:http://www.mindmegette.hu/tonhalat-mertekkel-43806)
Rizstásztából érdemes barna rizsből készültet venni (nekem most sajnos fehér volt csak itthon). Megfelelő mennyiségben (3-4 evőkanál) fedezi a szénhidrátszükségletet.
A kelbimbóról, mint daganatellenes táplálékról, már volt szó a blogban. Ezentúl biztosítja a rostot és sok vitamint is az ebédünkhöz: "  A növény a benne lévő szulforafánnak köszönhetően serkenti a májban azoknak az enzimeknek a termelését, amelyek a méreganyagok kiválasztásáért felelnek. A vegyületnek köszönhetően a kelbimbócsökkenti a daganatos betegségek kockázatát is. ... Emésztésserkentő tulajdonsága többek között magas rosttartalmának köszönhető: a bélrendszerbe kerülve ezek a rostok letisztítják a bélfalra tapadt káros salakanyagokat. ... kelbimbó mindemellett kiváló C-, illetve - anyagcsere-javító - B-vitamin-forrás, ráadásul vízhajtó hatású káliumban is bővelkedik. A növény jellegzetes ízét a sinigrin nevű fitovegyület adja, amely kutatások szerint rákellenes hatású." (Forrás:http://www.femina.hu/fogyokura/csokkenti_a_hasi_zsirt_salaktalanit_es_finom)