"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2012. február 27., hétfő

Tej- és tojásmentes krumplis pogácsa

Egy ismerősöm készített nem olyan régen krumplis pogácsát EZEN recept alapján, és nagyon megkívántam. Persze mi nem ehetünk tejes-tojásos ételeket, így kicsit átalakítottam a receptet, és hogy amennyire tudok, hű maradjak a blog eredeti céljához, tönkölyliszttel és repceolajjal dolgoztam (ha nem is daganatellenes alapanyagok, de legalább a növekedését nem segítik elő).
Hozzávalók (kb. 1 tepsihez):
40dkg fehér tönkölyliszt (+ amennyit gyúrás során felvesz, nekem elég sokat vett fel),
40dkg krumpli
100gr liga margarin
20gr friss élesztő
kb. 1 dl rizstej
2 evőkanál repceolaj
2 teáskanál búzadara
1 teáskanál só
1 csipet nádcukor
+ a tetejét tojás helyett rizstejjel összekevert repceolajjal kentem meg

A krumplit megpucoltam, kockára vágtam és sós vízbe feltettem főni. Langyos rizstejbe beletettem 1 csipet nádcukrot, az élesztőt, összekevertem, majd lefedve állni hagytam. A 2 evőkanál repceolajba elkevertem a 2 teáskanál búzadarát. Miután a krumpli megpuhult, leöntöttem róla a vizet és a margarinnal, sóval keverve összetörtem. Én kenyérsütőben dagasztottam-kelesztettem, így először a rizstejbe felfuttatott élesztőt öntöttem bele, majd az olajjal kevert búzadarát, ezután a lisztet, margarinos krumplit. 1 órás dagasztó programra állítottam be. Miután megkelt, még átgyúrtam, nekem nagyon puha lett, így elég sok lisztet vett még fel. Kb. 2 cm vastagra nyújtottam, kiszaggattam. Megkentem az olajos rizstejes "öntettel" a tetejét és légkeveréses sütőben kb. 30 percet sütöttem.
Ízre finom lett, állagra a külseje vastagabb és ropogósabb, mint a tojásos-tejes pogácsának lenni szokott.
Jó étvágyat!