"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2011. október 24., hétfő

Tejmentes kalács

Ma, 3. próbálkozásra 3. recept alapján sikerült végre finom kalácsot sütnöm. Sajnos próbáltam cukor nélkül, nádcukorral, de sehogy sem kelt meg a tészta, így minimális fehér cukor van a kalácsban. A recept Patitól származik, apró módosításokkal:
- 45dkg fehér tönkölyliszt,
- 5 dkg teljes kiörlésű búzaliszt,
- 1 csipet só,
- 2 tojás sárgája,
- 3 dl rízstej,
- 1 dl víz,
- 1 zacskó porélesztő,
- 2 teáskanál cukor,
- 5 pipetta stevia nova

A hozzávalókat kenyérsütőbe tettem úgy, hogy a só került legalulra, majd a liszt, tojás, stevia, víz. A rízstejet megmelegítettem kicsit, s beletettem a 2 teáskanál cukrot és az élesztőt. Összekevertem, 10 percig állni hagytam. Amikor habos lett, beleöntöttem a kenyérsütőbe ezt is. 1,5 órás dagasztó-kelesztő programra kapcsoltam.
Miután a program lejárt, lisztes felületen még átgyúrtam kicsit a tésztát, 3 nagyjából egyenlő részre vágtam, egyenként hurkát sodortam belőlük, s a 3 részt összefontam. Kikent tepsibe helyeztem, s 200fokon 20 percet, majd 170 fokon még 40 percet sütöttem.
Nagyon finom lett! Egy változtatást eszközölnék rajta: legközelebb sütőpapírt teszek alá, mert az alja így is leragadt.
A szépség még mindig nem erős oldalam, de az íze kárpótolt mindenért:
Jó étvágyat!